Extra gemeenteraad in Middelkerke rond vermeend machtsmisbruik van schepen

Redactie KW

De storm na de gemeenteraad van donderdag 11 februari is duidelijk nog niet gaan liggen.

Op het einde van de gemeenteraad vorige week pakte Tom Dedecker (LDD) uit met een onverwacht dossier. Het raadslid stelde dat schepen Francine Ampe-Duron (CD&V), afwezig op de zitting, haar macht misbruikt zou hebben. “Bij de verkoop van een woning in Lombardsijde aan een van haar kinderen zou de schepen de burgemeester misbruikt hebben om uiteindelijk de woning onbewoonbaar te laten verklaren via een van de ambtenaren, terwijl die woning perfect in orde is. Ik heb tientallen foto’s in mijn bezig om dat aan te tonen. Op die manier zou ze willen verhinderen dat die woning verkocht werd aan een van haar kinderen. Ik weet ook niet waarom. De immomakelaar in kwestie bracht mij van dit dossier op de hoogte. Als dit waar is, en ik herhaal dit klaar en duidelijk: als, dan zitten we met een groot probleem. Er is sprake van huisvredebreuk. Dit dossier moet en zal onderzocht worden en kan tot verstrekkende gevolgen leiden. Ik heb mail- en smsverkeer in mijn bezit om aan te tonen dat de schepen haar macht misbruikt heeft en haar boekje te buiten ging”, klonk het toen.

Geen verdere commentaar

“Het gaat om een woning van mijn zoon in Lombardsijde. Dat ik een ambtenaar zou ingeschakeld hebben? Ik ben daar niet bevoegd over. Ik wil geen commentaar geven op dit dossier. Ik was door omstandigheden niet aanwezig op de zitting”, repliceerde de schepen.

Het kabinet van Francine Ampe-Duron wou in de loop van deze week niet verder ingaan op de vermeende beschuldigingen, maar liet weten dat er op donderdag 25 februari een extra gemeenteraad in het leven wordt geroepen. Op de agenda van de openbare vergadering staat een motie van wantrouwen. Er zou ook een klacht worden ingediend bij de bevoegde instanties lastens schepen Francine Ampe-Duron voor de schending van de onafhankelijkheid van een gemeentedienst en van een ambtenaar en voor het misbruiken van haar machtspositie om privéredenen.

Alweer een extra gemeenteraad

Dat er een extra gemeenteraad in het leven geroepen wordt is opmerkelijk en wijst op het feit dat het dossier wel eens zwaar zou kunnen doorwegen. Anderzijds kan het nut van de zitting in twijfel worden getrokken mocht het tot een stemming komen. Algemeen wordt verwacht dat de zitting wel eens niet lang zou kunnen duren.

Het is niet de eerste keer dat er een extra zitting in het leven wordt geroepen in Middelkerke de jongste maanden. Begin oktober riepen deoppositieleden de gemeenteraad bijeen naar aanleiding van de komst van vluchtelingen naar het kwartier Lombardsijde. Ze wilden toen duidelijkheid over de veiligheidsrisico’s en de economische, toeristische en financiële gevolgen van de aangekondigde komst van de asielzoekers. De extra raad duurde toen 75 minuten. Afwachten of de extra zitting volgende week opnieuw zo zal duren.

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 19 en 26 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier