Erfgoedcel ‘Kusterfgoed’ is niet erkend en gemeenten moeten haar advies niet volgen

Jos Remaut

Dit blijkt uit het antwoord van Vlaams Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een schriftelijke vraag van Mercedes Van Volcem (Open VLD). Zij ergert zich aan de volgens haar ongefundeerde manier waarop deze cel adviezen verstrekt en daarmee de immobiliënmarkt aan de kust verstoort.

“In verscheidene dossiers over bouwprojecten waar panden met erfgoedwaarde of monumenten in betrokken zijn, voeren erfgoedcellen voorafgaandelijk gesprekken, vergaderingen en overlegmomenten”, schetst Mercedes Van Volcem. “Ter zake is er een samenwerking, waarbij er bijgestuurd en aangepast wordt naar vraag van de aanwezige verantwoordelijke van de erfgoedcel. Op het einde van deze cyclus van samenwerking is er een consensus. Eigenaar, ontwikkelaar en gemeentebestuur kennen dan het standpunt van de erfgoedcel, waarna een definitieve aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning opgemaakt kan worden en gronden definitief aangekocht worden. Als de erfgoedcel bij een adviesaanvraag ongunstig adviseert, is het gevolg vaak een blokkering, wat soms uitmondt in het feit dat het monument of erfgoedpand niet in stand kan worden gehouden, met alle frustraties die daarmee gepaard gaan.”

“Stappen achteruit in plaats van vooruit”

Maar over de werking van de erfgoedcel ‘Kusterfgoed’ is Mercedes van Van Volcem echter niet tevreden en ze kaartte dit aan bij Geert Bourgeois in zijn hoedanigheid van minister van Erfgoed : “De erfgoedcel regio Oostende-Middenkust nam bij de voorbereiding van een dossier standpunt A in. Later besliste men echter helemaal anders (standpunt B), zonder beduidende wijziging aan het dossier. Is de minister op de hoogte van dit probleem ? In welke hoedanigheid en met welk mandaat komen de afgevaardigden van de erfgoedcel naar overlegmomenten met eigenaars en steden en gemeenten ? Ziet de Erfgoedcel Oostende – Middenkust in dat door deze werkwijze er geen stappen vooruit gezet worden maar veeleer achteruit ? Heeft het zin om mensen van de Erfgoedcel Oostende – Middenkust in voorafgaand overleg te betrekken ? En kan de minister maatregelen nemen opdat zulke situaties niet meer zouden gebeuren ? “

“Adviezen niet verplicht en niet bindend”

“Deze erfgoedcel is ontstaan als een intergemeentelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Oostende, Middelkerke, De Haan en Blankenberge”, antwoordt Geert Bourgeois. “Maar deze erfgoedcel Kusterfgoed heeft geen erkenning aangevraagd als intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst op basis van het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013. De adviezen die zij mogelijk verleent aan de betrokken gemeentebesturen zijn dan ook gebaseerd op onderlinge afspraken. De betrokken gemeenten beslissen zelf of ze die erfgoedcel betrekken en of ze de adviezen al dan niet overnemen in hun dossierbehandeling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier