Ereschepen van Kortrijk Yolande Delfosse is overleden

Yolande Delfosse is overleden. © Begrafenissen Dhaene
Redactie KW

Ze was de eerste vrouwelijke schepen ooit in Kortrijk. De uitvaartplechtigheid vindt op vrijdag 5 juni om 11 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk.

Yolande Delfosse werd in 1924 geboren in Ronse en kwam met haar ouders op 4-jarige leeftijd in Kortrijk wonen. In 1950 trouwde ze met André Malfait, die een carrière als advocaat zou uitbouwen. Het confectiebedrijf, dat ze zelf had opgestart, liet ze voortaan door haar broer leiden, om zich op haar gezin te kunnen concentreren. Er komen twee dochters en een zoon.

In 1956 werd ze voorzitster van het CMBV van Kortrijk, een rol die ze 20 jaar zou blijven vervullen. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 1964 kreeg ze de twaalfde plaats op dertien kandidaten op de lijst van CVP. Ze werd aanvankelijk niet verkozen, maar na een klacht moesten de gemeenteraadsverkiezingen in 1965 overgedaan worden. Dit keer werd Yolande Delfosse wel verkozen. Ze behield haar zetel in de gemeenteraad tot in 1989 en maakte er deel uit van de raadscommissie cultuur, jeugd en onderwijs. Tussen 1970 en 1976 zetelde ze in de Kortrijkse COO en meer dan dertig jaar bekleedde ze een plaats in het bestuur van het Sociaal Centrum.

Eerste vrouwelijke schepen

Yolande Delfosse was ook de allereerste vrouw die een schepenambt kon opnemen in Kortrijk. De bal ging eind 1987 aan het rollen met de burgemeesterswissel tussen Jozef De Jaegere en Emmanuel de Bethune. De Jaegere deed afstand van zijn schepenambt. Zoals voordien afgesproken, werd hij opgevolgd door iemand van het NCMV. In december 1987 legde Yolande Delfosse zo de eed af als schepen van financiën en bejaardenbeleid. In 1988 werd ze echter niet herverkozen. Het sein voor de politica om de gemeentepolitiek vaarwel te zeggen.

Nu vrijdag 5 juni wordt er om 11 uur afscheid genomen van Yolande Delfosse tijdens een uitvaartplechtigheid in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier