Eregouverneur Olivier Vanneste overleden

© Benny Proot
Redactie KW

Eregourverneur Olivier Vanneste is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden.


© Benny Proot

Kortrijkzaan en buitengewoon hoogleraar aan de KU Leuven Olivier Vanneste was stichter en jarenlang directeur van de WER (West-Vlaamse Economische Raad) en het WES (West-Vlaams Economisch Studiebureau). Hij drukte als dusdanig heel nadrukkelijk zijn stempel op de economische ontwikkeling van de provincie. Op zijn expertise werd herhaaldelijk een beroep gedaan in tal van commissies, o.m. de Commissie Verschaeve die de plannen uittekende voor de uitbouw van de haven van Zeebrugge.

In 1979 werd Vanneste tot gouverneur van West-Vlaanderen benoemd. Eerder dat jaar was hij al in de running voor de opvolging van gouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle, met wie hij een erg nauwe band had, maar finaal werd toen voor Leo Vanackere gekozen. Amper drie maanden later overleed deze en werd Vanneste alsnog gouverneur.

Herald of Free Enterprise

Het was onder zijn impuls dat het provinciaal rampenplan aangepakt werd, wat jaren later honderden levens redde bij de scheepsramp van de Herald of Free Enterprise in 1987. Tijdens de ramp zelf trad de Vanneste op als excellent crisismanager. Hij werd hiervoor zelfs op Buckingham Palace door Koningin Elisabeth tot Knight Commander of the British Empire geridderd.

Eregouverneur Olivier Vanneste overleden

Eregouverneur Olivier Vanneste bij de afscheidsceremonie in 2012 van gouverneur Paul Breyne.
© BELGA

Na zijn jaren als gouverneur -hij oefende de functie uit tot 1997- engageerde Vanneste zich als bestuurder van KBC-bank en de KU Leuven. Hij was ook voorzitter van de Medische Stichting Koningin Elisabeth en beheerder-penningmeester van het Europacollege. In 2002 werd hij in de Belgische adelstand verheven met de titel van baron.

Eregouverneur Olivier Vanneste is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. Hij laat een vrouw en vier kinderen achter.

(mlt/HD/foto bp)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier