Ereburgemeester Albert Sansen van Poperinge viert honderdste verjaardag

Albert Sansen blaast 100 kaarsjes uit. © DM
Redactie KW

Vandaag woensdag 24 augustus werd ereburgemeester Albrecht (Albert) Sansen van Poperinge 100 jaar.

Dat vierde hij dinsdag samen met zijn echtgenote Maria Van Remortel (98) en de uitgebreide familie in hun flat in het OLV-Gasthuis. Op 5 mei vierden Albert en Maria hun albasten bruiloft. Zij waren het eerste echtpaar in de geschiedenis van Poperinge dat hun 75-jarige huwelijk kon vieren.

Albert Sansen werd geboren op 24 augustus 1916 in Watou. “Ons gezin had daar een buitengoed, omdat Poperinge-centrum veel gebombardeerd werd tijdens die periode. Ik doorliep de basisschool en het lager middelbaar in het Poperingse college en daarna werd ik intern bij de Jezuïeten in Aalst. Daarna kreeg ik thuis, in het drukkersbedrijf van mijn vader, twee jaar grafische opleiding. Op 1 januari 1939 vervulde ik gedurende 17 maanden mijn legerdienst in Gent. Toen ik pas twee maanden thuis was, was er de mobilisatie, en werd ik opnieuw opgeroepen als adjudant-reservist. We ‘tjoolden’ zowat heel België rond, en op het einde moest ik helpen jonge gasten verschepen naar Engeland”, vertelt de ereburgemeester.

Duitse censuur

“Tijdens de oorlog mocht ik thuis blijven werken. Ons weekblad ‘De Poperinghenaar’ is trouwens de hele Tweede Wereldoorlog door blijven verschijnen. Wel werd de rotatiepers gebombardeerd. Gedurende drie maanden zijn we uit de nood geholpen door onze collega’s van het Brugsch Handelsblad. Natuurlijk werden alle teksten door den Duits gecensureerd. Daartoe moesten we tot vier maal daags naar de Ortskommandatur in Ieper. Omdat er na de oorlog een onderzoek liep op last van ‘collega’s’ die tijdens de oorlog niet gedrukt hadden, werden mijn vader en mijn broer opgepakt. Hierdoor lag de drukkerij twee jaar stil. Maar mijn vader werd nooit veroordeeld. In 1946 nam ik samen met mijn broer Jan de drukkerij over, en ik bleef er actief tot ik 70 jaar werd”, aldus nog Albert Sansen.

Gedurende vele jaren was Albert Sansen uitgever van De Poperinghenaar, die later Het Wekelijks Nieuws werd. Tevens was hij gedurende elf jaar CVP-burgemeester van Poperinge.

Het geheim van een lang leven, is veel buiten zijn

Met de fiets

Zijn echtgenote Maria Van Remortel werd geboren op 7 november 1917 in Merksem. “Bij ons thuis waren tijdens de oorlog twee Belgische officieren ingekwartierd. Albert moest er als onderofficier zijn orders komen ophalen. Zo leerden we elkaar kennen. Toen we verkeerden, kwam hij mij verschillende keren met de fiets vanuit Poperinge opzoeken. We trouwden op 5 mei 1941 in Merksem. Het echtpaar kreeg twee dochters (Claire en Monique) en twee zoons (Willy en Luc), die ondertussen zorgden voor negen kleinkinderen (allen meisjes) en 19 achterkleinkinderen.

Albert Sansen : “Op 1 januari 1970 werd ik CVP-burgemeester van de Hoppestad. Ik bleef het gedurende elf jaar. Mijn mooiste realisatie zie ik niet op het materiële vlak. Wel dat ik van mensen, die niet dezelfde politieke strekking hadden, opnieuw vrienden kon maken. En in die tijd was dat niet zo evident”, aldus de ereburgemeester.

“We genieten nog van alles wat ons overkomt. Het geheim van een lang leven, is veel buiten zijn. Vele jaren verbleven we drie maand per jaar aan zee. Om te genieten van de gezonde zeelucht. Het was wel een grote aanpassing toen we naar hier verhuisden, maar we worden hier optimaal verzorgd”, vertelt Albert Sansen.

Wij kunnen erg genieten van samen buiten op een bankje in de zon te zitten. En elke namiddag gaan we een koffie drinken in de cafetaria. Mijn man duwt dan mijn rolwagen”, besluit Maria Van Remortel.

(AHP-Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier