Emmily Talpe: “Philippe Muyters geeft geen navolging aan West-Vlaamse taskforce vluchtelingen”

Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open Vld) informeerde minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) over de initiatieven van de provincie West-Vlaanderen om nieuwkomers te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

“De oprichting van een taskforce die acties van de verschillende steden en gemeenten coördineert en op elkaar afstemt, is een mooi voorbeeld van provinciale ondersteuning van het beleidsniveau. Helaas zag de minister geen noodzaak tot uitrol over de andere provincies”, aldus de Ieperse politica.

“Door de enorme toevloed van vluchtelingen en asielzoekers staat de VDAB voor de grote uitdaging om zo veel mogelijk mensen toe te leiden naar een job opdat ze zich snel maatschappelijk en economisch kunnen integreren. Dit zal heel wat extra mankracht en uitgaven vergen. Ondersteuning vanuit andere beleidsniveaus is daarom erg welkom. West-Vlaanderen zette zijn reputatie van ondernemende provincie meteen kracht bij en ontwikkelde een stappenplan als draaiboek voor haar steden en gemeenten“, zegt Emmily Talpe.

“Vermits de noodzaak van de toeleiding van nieuwkomers naar de arbeidsmarkt zich niet alleen voordoet in West-Vlaanderen maar in alle Vlaamse provincies, besloot ik minister Muyters te wijzen op de meerwaarde van deze actie voor de andere provincies. De minister juicht het initiatief toe en is tevreden dat de ondernomen acties van de provincie volledig in de lijn liggen van het te voeren beleid en van de principes, meer bepaald de efficiënte partnerschapswerking, die de VDAB hanteert. De minister ziet echter geen heil in een uitrol over alle Vlaamse provincies. De minister acht een provinciaal stappenplan niet noodzakelijk en zal dit dan ook niet gaan initiëren in andere provincies. Dat is jammer, want mij lijkt het net essentieel dat alle beleidsniveaus inspanningen moeten leveren om de toeleiding van nieuwkomers naar werk, en aldus naar een integratie in onze maatschappij, zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Ik zal het pilootproject van de provincie West-Vlaanderen in Koksijde nauwgezet opvolgen en de minister blijvend informeren over de resultaten hiervan.”

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier