Emmanuel Buseyne overleden

Emmanuel Buseyne voelde zich uitermate in zijn sas bij alles wat om koers draaide. Op dit archiefbeeld zien we hem samen met wielrenner Pieter Allegaert. © Jan Stragier
Jos Remaut

Oud-gemeenteraadslid Emmanuel Buseyne werd 80 jaar en was al een tijdje ziek. Hij werd ook wel de burgemeester van Slypskapelle genoemd, want hij was een van dé drijvende krachten achter het verenigingsleven van dit gehucht.

Emmanuel Buseyne was een van de stichters van wielervereniging Slyps Sprint, die in november 1970 boven de doopvont werd gehouden en waarvan hij decennia lang de voorzitter is geweest. In de glorietijden organiseerde Slyps Sprint wel tot vijf wielerwedstrijden per jaar in het piepkleine Slypskapelle. En dat gaf het plaatselijke verenigingsleven beslist een boost : zo werd Emmanuel bijvoorbeeld ook een van de drijvende krachten achter Slyps Kermis.

Stemmenkanon

Zijn engagement in het verenigingsleven bracht Emmanuel ook in de politiek : van 1995 tot 2012 was hij onafgebroken gemeenteraadslid voor Groep a, maar met de jongste verkiezingen was hij geen kandidaat meer. Hij was nochtans uitgegroeid tot een waar stemmenkanon voor zijn partij, maar dat heeft hij nooit verzilverd in een schepenambt. Hij was eerder mensenvriend dan berekend politicus.

Beroepshalve was Emmanuel Buseyne destijds drankenhandelaar. Hij verloor zijn vrouw op relatief jonge leeftijd en heeft vroeger al met ziekte gekampt.

In 2010 naam Emmanuel Buseyne afscheid als voorzitter van Slyps Sprint, en eind 2012 als gemeenteraadslid. Maar hij bleef zichtbaar in het straatbeeld, zelfs met Slyps-kermis vorige week was hij, alhoewel fel verzwakt, nog te been.

De uitvaartdienst voor Emmanuel Buseyne wordt opgedragen op zaterdag 18 juli om 10 uur in de Sint-Theresiakerk van Slypskapelle.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier