Elke Tieltse partij heeft een oplossing klaar voor problemen rond straatverlichting

Foto LVA © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Lieven Vancoillie

Na onder meer eerdere kritiek van Johan Vande Wyngaerde én het blijkt ook uit onze KW Tielt-Flitspeiling : het doven van de straatverlichting is bij de Tieltenaar een heikel punt. We geven de nieuwe (partij)standpunten weer.

SP.A

De oplossing ligt in het vervangen van de klassieke verlichting door ledlampen met dimsysteem,” licht Simon Bekaert toe. Het gaat dan om een effectieve besparing van 50 procent gaan, vandaag is dat slechts 30 procent. De investering in ledverlichting wordt volledig terugverdiend door de bijkomende jaarlijkse energiebesparing die dit oplevert. We dringen bij netwerkbeheerder Eandis aan om deze piste verder uit te werken en een uitvoeringsvoorstel aan de stad over te maken.”

N-VA&Open VLD

“De lichten worden tijdens de week gedoofd van 23u tot 4u30. We kregen daar diverse opmerkingen over tijdens onze huisbezoeken: mensen die in ploeg werken, die pas laat thuis komen, zich onveilig voelen … allen hebben hun specifieke verhaal,” meent burgemeester Els De Rammelaere. “We bekeken hoe we daarop een antwoord kunnen bieden, zowel op korte als op langere termijn. Voor eerst hebben we Eandis al gevraagd om de branduren aan te passen. Het doven willen wij verlaten naar 24 uur. Ook het terug aansteken van de lichten willen we een half uur vervroegen, van 4.30 naar 4 uur. Dit is dus een doofregime van 24u – 4u dat wij zo snel mogelijk willen invoeren.”

We gaan voor slimme LED-lichten die werken op zonne-energie

Daarnaast kan er al LED-verlichting voorzien worden in de straten waar er nu werken bezig zijn (Kistestraat, Krommewalstraat, Bedevaartstraat) en deze die nog op het programma staan (voetpaden onder meer Hoogstraat, Vijverstraat). Er moet de volgende jaren een volledige overschakeling naar LED gebeuren. Dit is een investering die hoe dan ook moet gebeuren. Niet alleen omdat het beter is voor het milieu, maar omdat de huidige armaturen niet meer zullen kunnen vervangen worden. Deze omschakeling naar LED willen wij graag combineren met slimme lichten die werken op zonne-energie met detectoren.”

Iedereen Tielt

Pascale Baert: “We hebben zelf een rondvraag gedaan. 76 procent voelt zich onveilig. Veiligheid : subjectief of objectief ? Dat speelt geen rol. Je moet daar iets aan doen. Als wij aan zet zijn, zijn we voor het volledig aansteken van de verlichting, weliswaar door ook ledverlichting in te passen, op twee of drie legislaturen. Voor Iedereen Tielt gaat het licht weer volledig aan. Het licht gaat wel aan, eventueel met dimmen. Ook de technologie moet aangepast zijn. Milieu en economisch bewuster dus. De burger moet zich weer veilig voelen.”

CD&V

CD&V Tielt vraagt een onmiddellijke stop van het doven van de straatverlichting ‘s nachts,” aldus Vincent Byttebier. Samen met netbeheerder Eandis dient er zo vlug mogelijk een plan uitgewerkt te worden voor de installatie van dimbare en energiezuinige LED-verlichting in Tielt, Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle en om de huidige niet-dimbare verlichtingsarmaturen te vervangen. Bij elke heraanleg van een weg dient straatverlichting met dimbare LED-verlichting geplaatst te worden. Het is de evidentie zelf dat er bij een nieuwe aanleg kostenbeparend geïnvesteerd wordt.”

CD&V Tielt vraagt de onmiddellijke stopzetting van het doven van de straatverlichting

“Voor CD&V is het beter en goedkoper om geleidelijk aan over te schakelen op energiebesparende materialen en zo stelselmatig de hele straatverlichting aan te passen. Het doven van de straatverlichting ‘s nachts veroorzaakt een onveiligheidsgevoel bij vele burgers en is heel verkeersonveilig voor de zwakke weggebruikers. Fietsers en voetgangers moeten ‘s nachts na hun werkuren, een avondje uit, een activiteit van een vereniging of een sportactiviteit door pikdonkere straten naar huis. CD&V Tielt vraagt daarom de onmiddellijke stopzetting van het doven van de straatverlichting ‘s nachts. Zowel voor de zwakke weggebruikers, fietsers en voetgangers, de werknemers die in ploegen werken, inwoners langs wegenwerken…”

Afwachten hoe het dossier de komende weken evolueert… (LVA)