“Duurste rusthuis van West- én Oost-Vlaanderen trekt prijzen op”

De SP.A/Groen-fractie reageerde heftig op de verhoging van de ligdagprijs van wzc Andante. Van links naar rechts zien we Christine Depaepe, Patrick Roose en Guy Blancke. © SLW
Redactie KW

De raad van het OCMW heeft beslist om de ligdagprijs voor de bewoners van Andante te verhogen met een euro tot 59,40 euro. Oppositie en belangenverenigingen voor senioren reageren ontstemd. Andante is nu al het duurste OCMW-woonzorgcentrum. “Dit is pure discriminatie tegenover de bewoners”, klinkt de kritiek.

Met de beslissing van de OCMW-raad om de ligdagprijs voor de nieuwe en bestaande inwoners van wzc Andante te verhogen met een euro tot 59,40 euro, raakt het bestuur een heel gevoelige snaar bij oppositie en belangenverenigingen. Patrick Roose, OCMW-fractieleider voor SP.A/Groen wijst er nogmaals op dat Menen al het duurste OCMW-woonzorgcentrum van West- en Oost-Vlaanderen is. “Het is de schaamte voorbij dat het nog duurder wordt. Voor sommige bewoners is er een stijging van 34 procent in drie jaar tijd. Dat is voor vele pensioenen onbetaalbaar.”

“Dit is de eerste indexering in drie jaar tijd, de vorige prijzen gelden sinds 1 oktober 2014”, repliceert OCMW voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA). “De vroegere bewoners van Hof ter Linden en de nieuwe bewoners die sinds de verhuizing van Ter Linden in Andante zijn aangekomen, betalen vanaf 1 januari 2018 inderdaad 59,40 euro per dag. Voor de bewoners die van het vroegere woonzorgcentrum De Feniks komen, is er een ingroeiscenario dat nog loopt. De prijs voor hen bedraagt vanaf 1 januari 56,30 euro.”

“Het bestuur argumenteert dat de verhoging wettelijk in orde is”, reageert Patrick Roose. “Het is te gemakkelijk om de prijs voor de meest zorgbehoevenden op te trekken, terwijl je maar al te goed weet dat deze mensen geen andere oplossing of niet de middelen hebben om te protesteren.”

Marktconform

Namens seniorenvereniging S-Plus Lauwe protesteert ook Jean-Marie Lambrecht heftig tegen de prijzenpolitiek die OCMW Menen toepast. Hij wijst erop dat vergelijkbare wzc’s in andere gemeenten heel wat minder aanrekenen. “Het contrast met Brugge kan niet groter zijn. Daar bedragen de dagprijzen tussen de 34,35 en 50 euro. In Wervik, amper zes kilometer van Menen, bedraagt de dagprijs 52 euro. Ook daar wonen de bejaarden in ruime kamers, in rusthuizen die gerenoveerd zijn. Maar ze betalen wel bijna 250 euro minder per maand. Dat de prijzen marktconform zijn zoals het bestuur beweert, is dus helemaal niet waar.”

De vaak gehoorde opmerking bij de oppositie is dat het de bewoners zijn die de nieuwbouw betalen. “Hoe valt het anders te verklaren dat nieuwbouwprojecten elders niet leiden tot dergelijke hoge dagprijzen?“, vraagt Patrick Roose zich af. “Dat is helemaal niet correct”, antwoordt OCMW voorzitter Vandenbulcke. “De aangerekende prijs dekt immers niet de volledige kost van de exploitatie, de overheadkosten en de investeringen. Vanuit het OCMW wordt er tussenkomst voorzien voor zij die het niet kunnen betalen.”

Discriminatie

“In sommige steden, zoals in Wervik of Brugge, wordt de onderhoudsplicht niet toegepast”, weet Jean-Marie Lambrecht. “Door de hoge kost kunnen veel rusthuisbewoners in Menen de dagprijs niet betalen. Op dat moment wordt eerst de familie aangesproken. Gemiddeld bedraagt de factuur in Vlaanderen 1.650 euro, de bewoners van Andante betalen 1.800 euro zonder supplementen en medicijnen. Aangezien de bejaarden zelf vaak geen keuze hebben over het woonzorgcentrum waarin ze terechtkomen is hier sprake van regelrechte discriminatie. Ook tegenover de familieleden die moeten bijpassen.”

“Het toepassen van de onderhoudsplicht is wettelijk voorzien”, zegt OCMW-voorzitter Vandenbulcke. “De discussie hierrond werd een vijftal jaar geleden gevoerd. Tachtig procent van de gemeenten past de onderhoudsplicht toe. De gemeenten die dat niet doen zijn de uitzondering.”

(Stefaan Lernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier