Drie leden SP.A Langemark-Poelkapelle vertrekken

Redactie KW

Bij SP.A zorgde ongenoegen voor het vertrek van schepen Luc Vandamme en gemeenteraadsleden Martine Debruyne en Andy De Witte. Gewezen schepen Luc Maddelein reduceert het gebeuren tot onenigheid over de lijstvorming en zou terug op de kieslijst komen te staan.

SP.A telt vier mandaten in de gemeenteraad, een sterk resultaat na perikelen die ook al de vorige gemeenteraadsverkiezingen vooraf gingen (schepen Luc Maddelein nam ontslag na diefstal van een fietsslot, red.). Drie van de mandatarissen stappen nu uit het SP.A-bestuur. Ze blijven wel zetelen in de gemeenteraad. De kans tot verzoening met het vierde raadslid, voorzitter Jean-Marie Callewaert, is onbestaande. Ook Luc Maddelein, die terug aan het venster komt piepen, vormt een bron van ergernis.

Martine Debruyne: “Na 32 jaar politiek geen inspraak of nauwelijks informatie ontvangen van het bestuur, dat kan niet door de beugel. Ik neem met pijn in het hart ontslag, ook al zit het socialisme in mijn bloed. Tijdens de gemeenteraad valt het op dat de socialistische tussenkomst onderling niet wordt doorgenomen, en zeker al niet met coalitiepartner CD&V. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt.”

Nog geen halve dag later vertrok ook schepen Luc Vandamme met dezelfde conclusie. “Ik voer ontzettend graag mijn mandaat bij leefmilieu en ruimtelijke ordening uit, maar SP.A-vergaderingen bijwonen is voor mij meer een last dan een gevoel van thuiskomen in eigen kring. De werking is volledig zoek.”

“Voor mij was het allesbehalve evident om kleur te bekennen en te militeren voor de socialisten bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt Andy De Witte. “Ik vind dat we goed samengewerkt hebben met CD&V en dat onze schepen een prachtig parcours aan het rijden is.”

Stok om mee te slaan

SP.A-voorzitter Jean-Marie Callewaert betreurt de gang van zaken. “Martine komt weinig of niet naar de bestuursvergaderingen. Bij de lijstvorming is er inderdaad onenigheid geweest. Er is wisselvalligheid geweest in haar besluitvorming of ze al dan niet zou opkomen.”

Gewezen schepen Luc Maddelein werd terug opgevist om op de SP.A-lijst te staan. De uithaal naar zijn voorzitter vindt hij ongepast. “Men zoekt een stok om Jean-Marie mee te slaan. Hij neemt wellicht te veel hooi op de vork maar is absoluut een trekker. Bij iedere samenstelling zijn er wel problemen. Ook nu. Ik heb zelf geen eisen gesteld en werk graag terug mee.”

(pco)

Meer in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier