Dorian van der Brempt op negende plaats bij Groen Oostende

Redactie KW

Voormalig directeur van het cultuurhuis deBuren, Dorian van der Brempt (68), krijgt de negende plaats op de lijst van Groen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De vader en grootvader die sinds 2015 in Oostende woont, heeft een mooi cultureel CV: tussen 2000 en 2015 leidde hij het Vlaams-Nederland Huis deBuren en was hij adviseur op de kabinetten cultuur bij Anciaux en Van Grembergen. “Maar ik was ook aan de slag bij de Priorij Corsendock van de familie Nedée van CVP-signatuur. Ik kon het als linkse ’68-er goed met hen vinden. En ik ben eigenlijk een sos van origine”, zegt Dorian van der Brempt.

Hij zetelde in verscheidene commissies voor kunst en cultuur, is bestuurder in deSingel, het Vlaams Fonds voor de Letteren, toneelhuis, Kunstenpunt en tal van andere organisaties. “Meestal maken de mensen de overstap van de politiek naar het bedrijfsleven. Ik doe het andersom. Groen was de enige partij die me vroeg. Ik was aangenaam verrast en heb meteen ja gezegd want Oostende heeft nood aan vernieuwing. Zo moet er in de Kursaal een fotoexpo komen van internationaal belang, moet Theater aan Zee ook plaats geven aan jonge makers uit het buitenland en moet het Thermae Palace Hotel een publieke functie behouden.”

Ook Wouter de Vriendt is tevreden: “Hij is een van de belangrijkste culturele ambassadeurs en dit is een stevig signaal naar de cultuursector. Dorian staat dan wel op de lijst van Groen, maar dit is tegelijk een oproep naar andere partijen om zijn grote expertise te gebruiken. Ook na de verkiezingen. Het kan een meerwaarde zijn voor Oostende dat zo iemand zijn expertise wil inzetten in Oostende.”

Groen noemt van der Brempt onomwonden een ‘cultuuricoon’. En ook Vlaams parlementslid Bart Caron (voorzitter van de commissie cultuur in het parlement) steekt zijn bewondering niet weg: “Oostende doet het goed met Het Vlot, Mu. Zee en Theater aan Zee. Maar er zijn meer mogelijkheden. Dorian heeft het ideale profiel van een schepen van Cultuur of een cultuurfluisteraar.”

De nieuwkomer krijgt plaats negen. Groen bevraagt de komende maanden de sleutelspelers in de cultuurwereld en stelt volgende maand de lijst voor. (EFO)