Doorlichting zet Economisch Huis Oostende op het juiste spoor

Redactie KW

De werking van het Economisch Huis wekt al sinds de oprichting van de organisatie wrevel op bij de oppositiepartijen.

De N-VA en Groen spuien telkens weer kritiek en vroegen meer transparantie, vooral wat het beheer van de financiën aangaat. Het onafhankelijk bureau Denk! voerde nu een doorlichting uit en aan de hand daarvan is een nieuw strategisch plan opgesteld. Daarbij worden vijf duidelijke kerntaken uitgetekend. Zo is er de 1-loket-functie: startende, kleine en nieuwe bedrijven kunnen er terecht. De gedelegeerd bestuurder van het Economisch Huis zal een haalbaarheidsadvies geven en helpen bij de administratieve rompslomp.

“We willen dat ondernemers zes maanden na hun eerste contactname van start kunnen gaan. In ander steden duurt dat meestal 18 maanden voor alles in orde is”, aldus bevoegd schepen Johan Vande Lanotte. “Verder blijven we inzetten op het aantrekken van interessante winkels én het attractiever maken van Oostende als shoppingstad. We deden dat tot nu toe alleen, maar nu nemen daarvoor ook andere organisaties onder de arm zoals Voka en de beroepsfederaties uit de verschillende sectoren. Wat het beleid rond de arbeidsmarkt aangaat, daar zal de jobmarketeer de coördinatie op zich nemen. Vorming en opleiding zijn hierbij zeer belangrijk. We gaan zelf zoeken naar werkzoekenden voor specifieke bedrijven.”

Qua organisatie worden de boekhouding, personeelsadministratie, IT-begeleiding,… volgens de audit beter in handen gegeven van een groter orgaan. Vande Lanotte: “We denken hierbij aan het autonoom gemeentebedrijf Haven Oostende waar alle kennis voor deze taken aanwezig is. Er wordt ook gesnoeid in de personeelsbezetting. Er zullen nog slechts vijf in plaats van zes voltijdse medewerkers aan de slag zijn, elk met een duidelijke functieomschrijving, zodat hun vaardigheden en werktijd optimaal benut worden.”

Men maakt ook werk van de al zo bekritiseerde transparantie, of liever het gebrek aan. Er komt een bredere raad van bestuur met daarin ook vertegenwoordigers uit de gemeenteraad, in het jaarverslag zal een gedetailleerde rapportering opgenomen zijn en ook uit de begroting zal duidelijk op te maken zijn welke budgetten voor welke kerntaken werden gebruikt.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier