Live Donald Trump is de 45ste President van Amerika: zo denkt West-Vlaanderen daarover

09/11/16 om 06:04 - Bijgewerkt om 14:43

Vandaag wordt na een harde campagne duidelijk wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt. Wij leggen ons oor te luister bij West-Vlamingen in de VS, en bij Amerikanen in West-Vlaanderen.

Donald Trump is de 45ste President van Amerika: zo denkt West-Vlaanderen daarover

© REUTERS

 • Frederik Jaques

  Koen Vancampenhoudt (Charlotte, North Carolina): "Blijft hij een maverick of past hij zich aan?"

  Koen Vancampenhoudt (44) verhuisde voor zijn job vanuit Tielt naar de States. Hij stemde op de Groene Partij en zag de gebeurtenissen de voorbije uren met lede ogen aan.

  "Voor mij was de verkiezingsstrijd over, de dag dat Bernie Sanders zijn campagne heeft opgegeven. Trump is een onwaarschijnlijke president - het lijkt een uit de hand gelopen grap - maar de Amerikanen hebben duidelijk beslist dat ze het gehad hebben met 'politics as usual'.", zegt hij.

  "Hillary Clinton is de incarnatie van de perfecte president-puppet: de lieveling van Wall Street, corporate America, het Pentagon, van de gevestigde interesses, van de '1 percent'. Een machiavellistische leugenaar. Trump heeft zich gemanifesteerd als een 'maverick', als niet gebonden aan gevestigde belangen, als iemand "die het zegt zoals het is". En hoewel hij niks consistents zegt of weinige stevige visies lijkt te hebben behalve slogans, is het duidelijk dat de Amerikanen "niet meer van hetzelfde" wilden. In die zin is stemmen voor Trump in wezen een protest-stem. Het is een reflectie dat Amerikaanse democratie disfunctioneel is, dat een tweepartijensysteem niet werkt, en dat het systeem stilaan uit elkaar aan het vallen is."

  "De vraag blijft nu of Trump zich, eens in de macht, omwille van praktische overwegingen zal aanpassen aan de vereisten van de 'shadow government', van de gevestigde belangen - hij is een zakenman dus van nature zullen de meeste van zijn ideeën wel in de lijn vallen van de gevestigde waarden hier - of dat hij een 'maverick' zal blijven, vooral op vlak van externe politiek en de relatie met pakweg Rusland. In dat laatste geval valt het af te wachten hoe het Pentagon en de CIA dat zullen verteren..."

  Koen Vancampenhoudt uit Tielt met zijn gezin in de States.

  Koen Vancampenhoudt uit Tielt met zijn gezin in de States. © GF

 • Jos Remaut

  Thomas Dubois : "Nu nog een passende aannemer vinden !"

  Collega Thomas Dubois, momenteel met vakantie, was vannacht met een bang hartje gaan slapen. "Amerika is een schitterend land, maar zal sommige zaken nooit begrijpen", had hij voor het slapengaan nog getweet.

  Gelukkig heeft hij snel zijn gevoel voor humor teruggevonden....

 • Jos Remaut

  An Capoen : "Overwinningsspeech van Trump had slechter gekund"

  Volgens N-VA-Kamerlid An Capoen uit Brugge zal het allemaal wel zo'n vaart niet lopen.

 • Jos Remaut

  Gianni Boone dolgelukkig met verkiezing van Trump: "Ik had het voorspeld!"

  Roeselarenaar Gianni Boone runt het marketingbureau Boone in Wevelgem en voorspelde, tegen de trends in, dat Trump zou winnen. Nu is hij dubbel gelukkig : omdat Donald Trump de nieuwe president wordt, maar ook omdat hij zelf gelijk heeft gekregen.

  gianni boone

  gianni boone © MF

 • Frederic Vansteenkiste

  Bart Caron: "Laten we het hier zover komen?"

 • Frederic Vansteenkiste

  Geert Bourgeois: "Ga er van uit dat de banden hecht zullen blijven"

  Vlaams minister-president Geert Bourgeois feliciteert toekomstige president Donald Trump en de vice-president Michael Pence en wenst hen een sterke ambtstermijn toe. "De Verenigde Staten is de belangrijkste handelspartner voor Vlaanderen buiten Europa. Al vele jaren is de VS ook de grootste buitenlandse investeerder in Vlaanderen. Ik ga er van uit dat, onder president Trump, de banden tussen de Verenigde Staten en Vlaanderen hecht zullen blijven", verklaart hij in een korte mededeling.

  Bourgeois wijst erop dat de VS een politieke en militaire grootmacht en de grootste economie ter wereld is. "Met de Verenigde Staten delen we fundamentele democratische waarden en de principes van vrijhandel. Het is afwachten welke klemtonen de Trump-administratie zal leggen in haar buitenlands beleid, maar ik hoop dat er een hecht NAVO-bondgenootschap blijft bestaan", luidt het nog.

  De kiezer heeft gesproken, felicitaties @realDonaldTrump & @mike_pence sterke ambtstermijn gewenst, hoop op hecht partnerschap NAVO & handel

 • Jos Remaut

  Bart Jaques : " Er is nog hoop"

  Bart Jaques, stafmedewerker online communicatie bij CD&V, blijft hopen dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Zijn d-t-fout weze hem vergeven, het zullen de emoties zijn....

 • Olivier Neese

  2016 gaat de geschiedenis in als...

 • Lieven Mathys

  En dan is er... zonneschijn

 • Sandra Rosseel

  Wat als...

 • Lieven Mathys

  "Stem van het volk wint van grootheidswaanzin"

 • Jos Remaut

  Tom Vandenkendelaere : "Nu Trump president wordt zal de rol van Europa onvermijdelijk wijzigen"

  Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (EVP) uit Roeselare is er als de kippen bij om een eerste analyse te maken van de gevolgen voor Europa.

  "Nu de Amerikanen Donald Trump het Witte Huis hebben ingestemd, moet Europa zich voorbereiden op een koerswijziging van de VS. En we doen dat best zo snel en eendrachtig mogelijk"

  "De overwinning van Donald Trump zal sowieso gevolgen hebben voor Europa. TTIP dreigt nu helemaal in de vriezer te belanden. Van onze kant moeten we blijven aandringen op dialoog. Een handelsnatie als Vlaanderen heeft daar trouwens alle baat bij."

 • Lieven Mathys

  Remember Ronald Reagan

 • Lieven Mathys

  Het systeem werkt niet meer?

 • Lieven Mathys

  Jawel, er zijn ook gelukwensen

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!