Dieter en Benjamin starten Turbo Kortrijk: “Meer te verliezen dan te winnen”

Dieter Devos en Benjamin Vandorpe, initiatiefnemers van Turbo Kortrijk. © JVGK
Axel Vandenheede

Kortrijk lijkt de ideale broedplaats voor politieke bewegingen: Turbo Kortrijk is de meest recente. Initiatiefnemers zijn Dieter Devos en Benjamin Vandorpe. “Het kan beter in Kortrijk”, stellen ze. “We willen de vinger op de wonde leggen én die wonde ook helpen genezen.”

Een ondernemer en een vakbondsman die elkaar op politiek vlak vinden, het is een uitzondering. “Maar het kan dus”, stelt Benjamin Vandorpe (45), gedelegeerd bestuurder van keukenbedrijf Lafosse uit Wevelgem. Hij en Dieter Devos vonden elkaar. “We zijn buren en zijn zo aan de praat geraakt”, aldus Dieter, 36 en vakbondssecretaris bij ACV. “We zijn het erover eens dat het in Kortrijk beter kan. Het huidige stadsbestuur focust op het heden, maar de toekomst is ook heel belangrijk. Daar wringt het schoentje. We willen de vinger op de wonde leggen én ook helpen om die wonde te laten genezen.”

Te tam

Intussen bestaat Turbo Kortrijk – de naam verwijst enerzijds (ludiek) naar Johnny Turbo en anderzijds naar de boost die de groep aan Kortrijk wil geven – uit een tiental personen. Benjamin: “We hebben allemaal een andere achtergrond en net dat maakt ons sterk. De groep gaat ook ruimer dan Kortrijk.”

De beweging heeft al drie conclusies getrokken. “Eén: de financiën van de stad zitten niet goed. Er gebeuren rare dingen bij de gemeentebedrijven”, stelt Benjamin Vandorpe. Twee: de jongeren feesten wel in Kortrijk, maar ze wonen hier niet. Drie: we moeten terug naar de basis, in die massa stedelijke vzw’s moet hoe dan ook serieus geknipt worden.” Dieter Devos: “Jongeren, bijvoorbeeld, kunnen een huis in Kortrijk niet betalen. Velen hebben hun sociaal leven hier, maar wonen niet in deze stad.”

Het stadsbestuur krijgt dus een veeg uit de pan, maar ook oppositiepartij CD&V sparen ze niet. “Wij zijn nochtans christendemocraten”, aldus Dieter Devos. “We zijn bijna vijf jaar ver in de legislatuur, maar CD&V heeft daarin te weinig ondernomen. Ze zijn tot nu toe tam geweest.”

Op 27 september organiseert Turbo Kortrijk een gespreksavond in deDingen. “Iedereen die wil meedenken over een beter Kortrijk is welkom. We willen met de bevindingen dan een soort programma schrijven, waarmee we kunnen wegen op de programma’s van de andere partijen. Of we ook de ambitie hebben om in 2018 mee te doen aan de verkiezingen? Daarvoor is het nog veel te vroeg“, besluiten beiden die beseffen dat ze hun nek uitsteken. “We hebben veel meer te verliezen dan te winnen en kunnen serieus op onzebek gaan. Maar dat risico willen we nemen.”