“De VS heeft nog knoeiers van presidenten overleefd”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Ilse Van Den Heede is 24 en afkomstig uit Waregem. Sinds twee jaar werkt ze als ‘au pair’ in Portland, de grootste stad van Maine.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Eerst was mijn plan om hier een jaar te wonen, maar door de goede band met mijn gastgezin en de kindjes besloot ik daar een extra jaartje bij te doen”, vertelt Ilse. “De mama van de kindjes is Nederlandse, ik kan dus Nederlands spreken thuis, ook al is het Algemeen Nederlands en geen Waregems.”

Genoeg nieuwsbronnen

“Of er iets veranderd is sinds Trump? De constante toevloed van nieuws begint door te wegen. Ik volg accounts op Twitter en Facebook. Iedere dag is iets nieuws gebeurd of getweet: het is eindeloos. Mijn gastgezin heeft de Wall Street Journal, nieuwsbronnen genoeg. Er wordt overal over gesproken. Als je vertelt dat je geen Amerikaan bent, vragen mensen of België het nieuws in de VS volgt. Ik heb ook al een paar verontschuldigingen gekregen.Mensen benadrukken dat president Trump niet voor het hele land spreekt.”

“Het is onmogelijk om constant verontwaardigd rond te lopen. Mijn vraag is wanneer de president iets zal doen dat zo erg is dat hij moet opstappen. Hoe erg moet het worden? Iedereen is het zo gewoon dat hij dit of dat zegt, dat niets ons meer verbaast.”

“Ik keer ooit terug naar de VS. Maar niet terwijl Trump president is”

“Positief is dat mensen echt wel geëngageerd zijn en blijven. De vele opmarsen in het hele land zijn maar een van de tekenen daarvan. En niet enkel in Washington D.C. komen mensen op straat. Ze zijn nu ook veel meer geneigd om geld te storten aan organisaties zoals de ACLU (American Civil Liberties Union) en Planned Parenthood.”

Ik heb nog nooit een slechte reactie gekregen van Amerikanen toen ik hen vertelde dat ik Belg ben. Alleen weten velen niet waar ons land ligt.”

Terug na Trump

“Deze zomer keer ik terug naar België, terug naar Waregem. Mijn au pair-visum loopt op zijn einde en daarmee ook mijn avontuur. Het is zalig geweest en ik zal twee epic roadtrips achter de rug hebben, een aan de Oostkust en een aan de Westkust. Ik heb vrienden voor het leven gemaakt, wat kan ik nog meer vragen? En ik weet zeker dat ik ooit terugkom. Misschien niet terwijl Trump president is, maar tegen de volgende verkiezingen. Dan begint het ganse circus opnieuw. De VS heeft al een paar knoeiers van presidenten overleefd, ik vertrouw erop dat het hen nu ook wel weer lukt.”