De Tieltenaren hebben nood aan een vernieuwingsproject waar ze trots op kunnen zijn

Lieven Vancoillie

Elke partij heeft in het dossier van de ontwikkeling van de collegesite boter op het hoofd. Elke partij: CD&V, N-VA, Open VLD, SP.A, Groen en Iedereen Tielt. Deze lang beloofde stadskernvernieuwing en -versterking is een heikel thema dat intussen al… 13 jaar oud is.

In het najaar van 2004 kopte deze krant op de voorpagina dat het toenmalige stadsbestuur de site had gekocht, wat in april 2005 effectief uitmondde in een verkoopsovereenkomst tussen het stadsbestuur van toen en de vzw’s Bisschoppelijk College Sint-Jozef en KSO Tielt-Ruiselede. Het dossier vergaarde vele jaren in een CD&V-kast kilo’s stof. De stad kon ook fluiten naar verhoopte Vlaamse subsidies, want daarvoor was het ingediende ontwerp en masterplan te minnetjes.

De huidige meerderheid kreeg aan het begin van deze legislatuur een vergiftigd geschenk in handen. Bij haar eerste grote beleidsinterview begin januari 2013 toeterde Open VLD’er Veerle Vervaeke, onder meer aangesteld als projectcoördinator van de collegesite, dat “binnen zes jaar de collegesite al een compleet ander beeld moet hebben. Volledig afwerken tegen 2018 is quasi onmogelijk, maar we willen al grote vorderingen hebben gemaakt.”

Waar zijn die vorderingen dan precies, vraag ik me af als ik op een druilerige ochtend mijn wagen op de troosteloze vlakte zet om enkele foto’s te maken. Ik moet goed opletten of mijn in de solden gekochte Van Bommels hangen volledig onder de modder. Het is jammer om zien hoe er op deze grijze parkeervlakte nog geen steen is verlegd, laat staan dat er al enkele stenen op elkaar werden geplaatst.

Er is vooruitgang. In juni 2017 sprak het schepencollege (4 stemmen voor, 3 onthoudingen!) de voorkeur uit om te onderhandelen met de THV Kortrijkstraat, een samenwerking van VT Invest en Vlaemynck Invest. Hoe ver die onderhandelingen staan? Heel ver, zo blijkt. Ook hiervan zijn slechts enkelen (op één hand te tellen) op de hoogte. Voor een stadskanker die een stadsparel moet worden, blijft ook deze vooruitgang aan de magere kant. Wat was de vroegere slogan van het Sint-Jozefscollege alweer? Verrijkend en verreikend! Wij zijn vooral een grote illusie armer. Het had ons als Tieltenaar trots kunnen maken.