De boodschap van Hilde bleef kleven en prikken

© Foto BWB
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

We zaten in het kleinste restaurantje van Kortrijk. De winter liep op zijn einde. Ook de heerschappij van CD&V liep op zijn einde, maar niemand had het toen al in de gaten. Hilde Demedts, toen 21 jaar schepen, nam het woord om de fakkel over te dragen aan Christine Depuydt.

Ik was nog een jonkie – al dacht ik toen van niet – en haar woorden raakten me. Ze bleven hangen. Als zo’n kleefkruid dat ongewild in je sokken blijft haperen. Iets wat je af en toe een steek geeft op het moment dat je er niet meer aan denkt. Sindsdien heeft geen enkele politicus (m/v) me ooit nog zo geraakt. Sindsdien brandt mijn feministische vlam nog wat feller.

De schepen was blij dat de pers vervrouwelijkte. Ze vond het alleen jammer dat ze op dat vlak geen kentering had kunnen teweegbrengen in de politiek, of op zijn minst in haar partij. Ze gaf haar opvolgster dan ook een duidelijke opdracht om te blijven ijveren voor meer vrouwen in de politiek. Niet dat ze per se die vrouwen op een voetstuk wilde zetten. Ze wou gewoon meer gelijkheid, op alle vlak. Het was een opdracht die Christine met veel plezier aanvaardde. Want laat net dat de reden zijn waarom ze ooit zelf de politieke arena betrad: voor de man-vrouw-balans.

“Ik ben er zeker van dat ze ook nog eens aan Hilde Demedts zal denken”

De erfenis van Hilde is bij CD&V Kortrijk ook ergens blijven kleven. In oktober heeft de partij voor het eerst in haar bestaan een vrouwelijke lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het is dan niet Christine Depuydt, maar ik ben er zeker van dat zij al blij is dat het een vrouw is en dat haar partij inzet op vrouwen. Net zoals ik er zeker van ben dat ze ook nog eens aan Hilde Demedts zal denken.

In 2012 schreven Open VLD, SP.A en N-VA geschiedenis door een einde te maken aan 150 jaar katholieke burgemeesters. Schrijven we in 2019 – dertig jaar na de eerste vrouwelijke schepen van onze stad – ook geschiedenis door een einde te maken aan het rijtje mannelijke burgemeesters sinds… ooit ?