“De boer mag niet opdraaien voor de gevolgen van de Brexit”

Tom Vandenkendelaere. © RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Dat zeggen Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (EVP) en Vlaams parlementslid Bart Dochy (CD&V). Ze roepen op om in de discussie op de komende landbouwraad rekening te houden met de kwalijke gevolgen van de Brexit voor onze landbouw- en voedingsbedrijven.

“Het Verenigd Koninkrijk is een van de belangrijkste afnemers van onze Vlaamse landbouwproducten. Door een crash van het Britse pond worden onze producten nu misschien wel 10% duurder,” vreest Tom Vandenkendelaere. “Na het Russische handelsembargo, mag de landbouwer niet opnieuw de rekening betalen voor een politieke beslissing,” stelt Vlaams parlementslid Bart Dochy.

Op 27 en 28 juni komen de 28 landbouwministers samen om opnieuw de landbouwcrisis te bespreken. In maart werd er al beslist om de markten te proberen te stabiliseren met de toelating van vrijwillige beperking van melkproductie en een tijdelijke toelating om de lidstaten staatssteun te laten betalen. “Deze beslissingen bereiken niet het gewenste effect”, stellen Tom Vandenkendelaere en Bart Dochy. “Daar bovenop nog eens een Brexit, dát kon de landbouw en de voedingsindustrie echt wel missen.”

Melkprijs met één derde gedaald

“Sinds de landbouwcrisis is de melk per liter 32,7% in prijs gedaald, een varkenskarkas brengt nu gemiddeld 23% minder op,” haalt Vlaams parlementslid Bart Dochy aan. “Dat er sancties moesten komen tegen de agressieve politiek van Rusland was normaal, maar dat de landbouwer hier moet voor opdraaien kan niet. We vragen aan landbouwcommissaris Hogan een Europese aanpak van de crisis. Een optelsom van nationale aanpakken zorgt voor protectionisme. Dit is voor een exportregio als Vlaanderen schadelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier