“Damme is nog niet in verkiezingsmodus”

Burgemeester Joachim Coens. © PDV
Redactie KW

Heel wat steden en gemeenten kennen al hun lijsttrekkers, maar in Damme is er geen haast bij. “Wij zijn nog niet in verkiezingsmodus”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V). Ook de Damse N-VA afdeling maakt nog geen plannen bekend, maar met ‘Damme 2024’ staat er wel een, enigszins mysterieus, initiatief op dat geëngageerde en niet-partijgebonden Dammenaars wil samenbrengen rond thema’s die Damme moeten optillen naar 2024 toe.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

De Damse politieke partijen zijn één jaar voor de verkiezingen nog niet klaar om te communiceren over hun plan van aanpak, laat staan over de inzet van het politiek personeel. Aan geruchten in de wandelgangen is er geen gebrek, maar er werden blijkbaar nog geen knopen doorgehakt. Bij N-VA, dat momenteel vier gemeenteraadsleden telt, is het nog te vroeg om te praten over de samenstelling van de lijsten. “Ik durf wel zeggen dat we als N-VA er opnieuw naar streven om een volledige lijst in te dienen”, zegt fractieleider Jan Van Meirhaeghe. “Wij moeten ons programma nog scherpstellen en verfijnen, maar onze bekende stokpaardjes zoals het beperken van het zwaar verkeer in de dorpskernen en het eindelijk werk maken van de herbestemming van de OCMW-site zullen daarvan zeker deeluitmaken.”

Nieuwkomers

Bij absolute meerderheidspartij CD&V, goed voor 16 zetels in de 20-koppige gemeenteraad, laat burgemeester Joachim Coens weten dat het nog geen tijd is om met verkiezingen bezig te zijn. “We zijn helemaal nog niet in verkiezingsmodus. We hebben nog veel werk op de plank en willen zolang mogelijk verder besturen”, klinkt het. De burgemeester geeft wel aan dat, in het licht van de verkiezingen, hij samen met partijvoorzitter Dirk Dalle met alle CD&V-mandatarissen uit de gemeente- en OCMW-raad afzonderlijk in gesprek ging om te peilen naar ambities en intenties. “Met eerste schepen Eveline Van Quekelberghe erbij doen we een soort tour d’horizon waarbij we op zoek gaan naar nieuwe kandidaten. Het is immers de bedoeling om ongeveer een derde nieuwe kandidaten op de lijst te krijgen. We zijn op zoek naar mensen uit alle geledingen van de plaatselijke gemeenschap, mensen met uiteenlopende affiniteiten ook: sport, cultuur, milieu en natuur, bedrijfswereld, landbouw…”

Lijstvorming

Dat de burgemeester ook zelf de CD&V-lijst wil en zal trekken, wil hij nog niet met zoveel woorden gezegd hebben. “Ik heb wel ambitie, maar we laten het democratische proces naar de lijstvorming toe zijn gang gaan. Het is niet nodig om daar nu al op vooruit te lopen”, klinkt het. “Er zijn dus verkennende gesprekken aan de gang en later gaat dan ook een lijstvormingscomité aan het werk. Dat comité bestaat uit de partijvoorzitter, de burgemeester en de verantwoordelijken voor de diverse geledingen zoals de senioren en de jongeren. We hebben zeker de aandacht voor regionale spreiding op de lijst zodat iedereen zich erin kan herkennen. Finaal is het dan aan het partijbestuur om te beslissen over de definitieve samenstelling van de lijst.”

“We willen een derde nieuwe mensen op de lijst” – Joachim Coens

Wat Open VLD Damme betreft, ziet het er voorlopig alvast naar uit dat er geen lijst onder die naam zal worden ingediend. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen strandde de partij op een zuchtje van een zetel. Opmerkelijk nieuws is wel dat een project werd opgestart onder de naam ‘Damme 2024’. De initiatiefnemers willen zichzelf voorlopig niet bekendmaken. “Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen bleven slechts twee partijen over in de raad, CD&V en N-VA. Peilingen geven aan dat die partijen niet eens de helft van de Vlamingen vertegenwoordigen en dus is de helft van de Dammenaars niet vertegenwoordigd in de lokale politiek”, klinkt het. “Die helft willen wij verenigen rond een eenmalig project. We willen Damme, in de laatste legislatuur als onafhankelijke gemeente, begeleiden naar 2024. Partijen of ideologieën spelen in ons project geen rol.”

Stemmenkampioenen

De mensen achter ‘Damme 2024’ gaan er immers van uit dat fusies daarna zullen opgelegd worden om naar gemeenten van minstens 30.000 inwoners te gaan. ‘Damme 2024’ wil dat dit proces transparant verloopt en met de grootst mogelijke instemming van de bewoners. “Dit betekent dat wij de grote dossiers van Damme voordien willen geregeld zien”, klinkt het verder in de nota. “Wij willen ook de politieke zeden in Damme vernieuwen. We pleiten voor een systeem waarbij uitvoerende mandaten, zoals burgemeester en schepen, beperkt worden tot twee legislaturen. Als dat zo is voor de presidenten van de VS en Frankrijk, moet dat ook kunnen voor de schepenen in Damme. We doen hierbij een oproep naar iedereen die wettelijke verkiesbaar is in Damme en de handen uit de mouwen wil steken: blijf niet aan de zijlijn staan klagen over de politici en steek zelf je nek uit om iets in beweging te zetten in Damme. Meld je op www.damme2024.be.”

De initiatiefnemers laten nog weten dat er meer info over het project komt op de website en via sociale media. Eén jaar voor de verkiezingen zijn er dus nog veel vragen in Damme. Het electorale effect door het wegvallen van de populaire burgemeester Dirk Bisschop is moeilijk in te schatten. De vraag is ook naar waar de stemmen van de afscheidnemende stemmenkampioenen Marc Mus en Inge Bisschop zullen gaan én of CD&V de interne verdeeldheid zal weten te overstijgen.

(PDV)