Damme blijft Damme: voorlopig geen fusie met Maldegem

Redactie KW

Dams burgemeester Coens sluit een fusie in de toekomst niet uit: “We voelen dat de financiële druk om te fusioneren steeds groter wordt.”

De liefdesverklaring van Maldegem aan Damme gaat al enkele maanden terug. Burgemeester van Maldegem Marleen Van den Bussche (CD&V) liet duidelijk verstaan dat de Uilenspiegelstad haar voorkeur wegdraagt om een fusie aan te gaan. Het provincie-overschrijdend karakter leek geen enkel bezwaar te zijn.

Aan Damse kant was de toenadering minder groot. In Damme stonden ze open voor dialoog, maar de volledige intentie om te fusioneren met de Oost-Vlaamse buren was er nooit. Donderdagavond besliste burgemeester Joachim Coens (CD&V) dat er voorlopig geen fusie komt. “Voor de toekomst houden we alle opties open. Maar op dit moment is het absoluut geen noodzaak”, zegt Coens.

Financiële druk

Toch lijkt het dat het voor Damme op lange termijn onoverkomelijk wordt om te fusioneren met een andere stad of gemeente. Dat beseft ook de burgemeester: “Vermoedelijk komt er een tijd dat we – al dan niet verplicht – aan schaalvergroting moeten doen. Vandaag zijn we echter tevreden met onze ruim 10.000 inwoners en is fusioneren geen noodzaak. In de toekomst kunnen de kaarten uiteraard weer anders liggen. Vooral financieel wordt de druk steeds groter om het wél te doen.”

“Steden en gemeenten krijgen bovendien steeds meer taken”, gaat de burgemeester verder. “Als grotere stad beschik je dan automatisch over meer middelen. Maar nogmaals: dat is toekomstmuziek.”

Bevraging inwoners Damme

De komende jaren blijft Damme dus gewoon Damme. In die tijd zal het stadsbestuur ook alle Dammenaars betrekken bij de beslissing. Er komt een bevraging waarbij iedereen vrijuit zijn of haar mening kan geven over de huidige situatie en verdere toekomst.

“Ik sluit zeker niet uit dat we over pakweg enkele jaren toch nog samensmelten.”

Opvallend: bruggen opblazen met Maldegem, dat doet burgemeester Coens niet: “Ik sluit zeker niet uit dat we over pakweg enkele jaren toch nog samensmelten. Alle opties blijven open. Net zoals Brugge, Knokke-Heist en Beernem blijft Maldegem een valabele partner om op termijn een fusie mee aan te gaan.”

Begrip

In Maldegem reageren ze begripvol op de beslissing. “De tijd om alles te beslissen en regelen was heel kort”, aldus Marleen Van den Bussche (CD&V). Ze doelt op de financiële bonus van Vlaanderen als er voor eind dit jaar een beslissing viel. “We blijven de komende tijd dus gewoon verder in gesprek met Damme. Alle begrip voor hun keuze.”

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier