Cynthia Blancke op lijst SP.A in Tielt: “Ze geven me niet het gevoel dat ik een groentje ben”

Cynthia Blancke : "Zonder het echt te beseffen had ik dus al wel wat connecties bij SP.A. Logisch dus dat ze bij mij uitkwamen." (GF)
Redactie KW

In de zoektocht naar jong bloed liet SP.A zijn oog vallen op Cynthia Blancke. De 22-jarige studente hapte niet onmiddellijk toe, maar een goed persoonlijk gesprek met schepen Simon Bekaert trok haar over de streep. “Hij gaf me het gevoel dat ik niet zomaar een groentje ben en écht mijn steentje kan bijdragen.”

Cynthia Blancke is laatstejaarsstudente industrieel ingenieur elektronica en al zeven jaar jobstudent bij bakkerij De Craemer. “Veel vrije tijd heb ik niet”, lacht ze, “maar op zondag kan je me vinden op de hondenschool De Sint-Elooisvrienden in Pittem. Tussenin maak ik ook geregeld een natuurwandeling of doe ik een ontspannend loopje in Gent.”

Cynthia komt niet echt uit een politieke familie, haar politieke interesse ontwaakte eigenlijk in haar laatste jaar in De Bron. “In het kader van een politiek debat kregen we de opdracht om de diverse partijen en hun standpunten te bestuderen. Toen viel het me op dat ik me duidelijk meer met de ene partij kon associëren dan met de andere.”

“Geen impulsief type”

Dat ze ooit op een verkiezingslijst zou staan, daar had ze toen nooit durven aan denken. Maar hoe is de SP.A dan eigenlijk bij haar beland? “Een aantal jaar geleden al heb ik Simon Bekaert leren kennen in de badmintonclub van Tielt. En Margot Baekelandt was mijn trainer in het turnen toen ik nog heel wat jonger was. John Van Hollebeke is dan weer een goede kennis van mijn ouders. Zo had ik dus onrechtstreeks toch wat connecties binnen de SP.A en kwam mijn naam daar vrij rap naar boven bij het zoeken naar jong bloed.”

Maar toen de socialisten bij Cynthia aanklopten, had die niet onmiddellijk een ja voor hen klaar. “Ik handel zelden impulsief en ik wou toch eerst even een duidelijke uitleg over wat het zich kandidaat stellen allemaal inhoudt. Na een uitgebreide uitleg van Simon Bekaert zag ik het wel zitten, dan heb ik besloten om effectief op hun lijst te staan. Door hun persoonlijke aanpak en goede begeleiding voelde ik me als ‘groentje’ niet afgeschrikt, maar had ik het gevoel dat ik het team kon bijstaan in het vervullen van hun doelen.”

“Aan inzet geen gebrek”

Droomt Cynthia nu voluit van een politieke carrière of doet ze enkel mee om de SP.A een plezier te doen? “Eerst leren stappen en dan pas lopen is mijn motto. Mijn leven is als afstuderende student momenteel heel sterk aan het veranderen, ik moet nu heel wat beslissingen nemen die bepalend zijn voor mijn leven. Ik kijk uit naar welke kant het opgaat, maar aan inzet zal er zeker geen gebrek zijn. De partij verdedigt de belangen van het volk en dat is iets waar ik persoonlijk veel belang aan hecht.”

Cynthia neemt haar verkiezingsdeelname alvast heel serieus op. “Nu, in combinatie met mijn studies, vraagt het heel wat planningswerk. Eind juni zijn die echter afgelopen en zal ik heel wat meer vrije tijd hebben, waardoor ik mij nog meer zal kunnen engageren. Ja, het zit goed! Ik kreeg overigens nog geen enkele negatieve reactie op deze stap die ik gezet heb.”

(JRE)