Cumulkampioen van Brugge Pablo Annys: “Ik ben transparant”

Pablo Annys : "Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 greep ik net naast een schepenambt. Toen werd afgesproken dat ik in augustus 2017 brandweer- en onderwijsschepen Frank Vandevoorde zal opvolgen. Ik heb aan de partij gevraagd of ik enkele mandaten mocht vervullen om ervaring op te doen met bestuursverantwoordelijkheid, in afwachting van mijn aanstelling tot schepen." © Benny Proot
Redactie KW

Met veertien bezoldigde mandaten prijkt Bruggeling Pablo Annys (SP.A) in de Top-3 van de West-Vlaamse politici die het meest cumuleren. “Aan al die mandaten samen hou ik 800 à 850 euro netto per maand over. Daarvoor woon ik 120 vergaderingen per jaar bij. Eenmaal ik schepen ben, zal ik afstand doen van alle extra vergoedingen”, zegt hij.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

Mogen wij u proficiat wensen, u prijkt zelfs in de Top-5 van de Belgische politici met de meeste mandaten.

Pablo Annys : “Het is al de derde opeenvolgende keer dat ik in de Top-10 sta. In 2015 had ik zelfs een mandaat meer. Toen werd daar geen heisa over gemaakt.”

Waarom zoveel betaalde mandaten ?

Pablo Annys : : “Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 greep ik net naast een schepenambt. Toen werd afgesproken dat ik in augustus 2017 brandweer- en onderwijsschepen Frank Vandevoorde, die met pensioen gaat, zal opvolgen. Ik heb aan de partij gevraagd of ik enkele mandaten mocht vervullen om ervaring op te doen met bestuursverantwoordelijkheid, in afwachting van mijn aanstelling tot schepen.”

Vijftien mandaten, waarvan veertien bezoldigd. Is dat niet te gulzig voor een socialist ?

Pablo Annys : “Ik heb een onbezoldigd mandaat als bestuurder bij Sobo@werk : een vzw waarin de Stad en het OCMW participeren, dat kansarme jongeren aan het werk probeert te helpen. Er is mijn mandaat van zaakvoerder bij PabloAnnysConsult. Dat is mijn job, ik ben zelfstandige en adviseer ondernemingen in hun personeelsbeleid en professionalisering.”

Voor 850 euro per maand moet ik jaarlijks 120 vergaderingen voorbereiden en bijwonen

“Daarnaast is er mijn mandaat als gemeenteraadslid en mijn voorzitterschap van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting die sociale woningen verhuurt aan Bruggelingen met een beperkt inkomen. Dat doe ik het liefst : eenmaal per week houd ik zitdag en kom ik in contact met mijn stadsgenoten en probeer hen te helpen aan een betaalbare woning te geraken.”

U zetelt ook bij de energieleveranciers Imewo en Finiwo én in de West-Vlaamse Intercommunale….

Pablo Annys : “Grosso modo vallen mijn mandaten uiteen in vier blokken die het gevolg zijn van mijn functie als gemeenteraadslid. In die intercommunales zetel ik namens de Stad. Als gemeenteraadslid oefen ik een democratische controle uit op de beslissingen van die energieleveranciers. Het is mijn taak erop toe te zien dat de Brugse belangen niet vergeten worden.”

“Binnen de energiesector zijn de mandaten vaak ook onlosmakelijk en zelfs juridisch verbonden met elkaar. Zo ben ik voorzitter van het regionaal bestuurscomité West van Imewo, dat het distributienet van gas en elektriciteit voor een aantal West- en Oost-Vlaamse gemeenten beheert. Het impliceert dat ik ook bestuurder ben van Eandis Assets, de overkoepelende distributienetbeheerder.”

Als gemeenteraadslid oefen ik een democratische controle uit op de energieleveranciers

“Daarnaast ben ik bestuurder bij Finiwo, dat verantwoordelijk is voor de financiering van strategische investeringen in West- en Oost-Vlaanderen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een vertegenwoordiger van Brugge mee kan beslissen over de bouw van windmolenparken in zee.”

“Via mijn mandaat in Finiwo zetel ik in Intermixt, die de belangen van de publieke sector verdedigt in de Belgische aardgas- en elektriciteitssector. Maar ook in Publigas, wat belangrijk is voor Zeebrugge als aanvoerhaven van gas, en in Publi-T, dat het aandeel van de Belgische lokale overheden in Elia beheert. Publi-T houdt zich onder meer bezig met het Nemo- en Stevin-project in Zeebrugge : de uitbreiding van het 380.000 Volt-net tussen Zomergem en Zeebrugge.”

Wat brengen al die mandaten u financieel op ?

Pablo Annys : “Na aftrek van de 10% die ik aan de partij moet afgeven en na aftrek van de belastingen, hou ik daar in totaal 800 à 850 euro per maand aan over. Ik ben daarover altijd al zeer transparant geweest en heb die in het Brugsch Handelsblad publiek gemaakt in augustus 2016, dus lang voor de heisa over Publipart. Andere politici waren verbaasd dat ik daarover zo open sprak.”

Als je de voorbereidingen van die vergaderingen en de tijd die je verliest met verplaatsingen naar Brussel bij rekent, zit ik aan 600 werkuren

“Voor 850 euro per maand moet ik 120 vergaderingen per jaar bijwonen. Als je de voorbereidingen van die vergaderingen en de tijd die je verliest met verplaatsingen naar Brussel bij rekent, zit ik aan 600 werkuren. In de praktijk ben ik 1,5 à 2 dagen per week bezig met mijn werk voor al die mandaten. De meeste tijd, de helft, spendeer ik aan mijn voorzitterschap van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting.”

Lukt het om al die vergaderingen bij te wonen ?

Pablo Annys : “Gelukkig ben ik zelfstandige en kan ik mijn tijd erg flexibel indelen. Anders zou het nooit lukken. Een vergadering in Brussel probeer ik wel geregeld te combineren met een bezoek aan een Brusselse klant van mijn bedrijf PA Consult.”

Zult u al die mandaten blijven uitoefenen, wanneer u schepen wordt in Brugge ?

Pablo Annys : “Ik zal mij beperken tot de mandaten die echt belangrijk zijn voor Brugge. Conform de nieuwe partijlijn zal ik als schepen afstand doen van de extra vergoedingen die deze mandaten meebrengen.”

Normaal gezien volgt u in augustus Frank Vandevoorde op. Hoe groot is de kans dat u eerder schepen wordt en Annick Lambrecht heel binnenkort mag vervangen ?

Pablo Annys : “Dat weet ik niet. De partij heeft hierover nog geen beslissing genomen.”

Zie ook p. 10

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier