Comité Stadsrandbos in beroep tegen milieuvergunning crematorium Oostende

Redactie KW

Het Comité Stadsrandbos, met gemeenteraadslid en ex-schepen Yves Miroir, heeft een beroep ingediend tegen de milieuvergunning voor het crematorium op de site van de voormalige steenbakkerij aan de Grintweg.

“Het bestaan van een crematorium voor Oostende en de omliggende gemeenten is een heel goede zaak. Doch met de inplanting van het gebouw, de parkings en de toegangswegen loopt het mis”, zeggen de indieners van het beroep bij de Vlaamse minister van Natuur, Joke Schauvliege. Het beroep wordt mee gedragen door klimaat -en vredesactiegroep Pimpampoentje van Andy Vermaut uit Koekelare.

“Niet op perceel steenbakkerij”

“De concentratie van de activiteiten van het crematorium zijn verschoven van de rand van de site naar diep in het bosgebied. Dit verhindert de voorziene geleidelijke overgang naar het Stadsrandbos en gaat volledig in tegen de logica om de nieuwe bebouwing te realiseren op de plaats van de vroegere steenbakkerij”, aldus Yves Miroir. “Voor de percelen die buiten de steenbakkerij liggen en deel uitmaken van het bouwdossier, werd vier jaar geleden subsidie verkregen uit het boscompensatiefonds. Dit bedrag – zo’n 70.000 euro – zal door de stad Oostende moeten terugbetaald worden als de beplantingen niet gebeurd zijn voor 2018.”

“Volgens het gewestplan Oostende-Middenkust was dit gebied bestemd als ‘ontginningsgebied met nabestemming bos’. Maar om het project mogelijk te maken, werd een rup-crematorium gemaakt”, zegt het Comité Stadsrandbos. “De bestemming van het gebied werd hierin omschreven als ‘gebied voor bos met openbaar karakter met overdrukzone crematorium’. De huidige plannen zijn niet volgens dat principe, want alle bouwconstructies liggen buiten het perceel van de vroegere steenbakkerij en dus in onverstoorde grond.”

Partij boos

Comité Stadsrandbos in beroep tegen milieuvergunning crematorium Oostende

Op de agenda van de gemeenteraad van komende maandag staat een punt waarbij Yves Miroir vervangen wordt als lid van de Opdrachthoudende Vereniging voor Crematoriumbeheer in het arrondissement Oostende (OVCO) omwille van het beroep dat hij indiende. Dat wordt hem in zijn partij niet in dank afgenomen. Het is niet de eerste keer dat Miroir een eigen koers vaart. Hij was ook een van de SP.A’ers die enkele jaren terug zware kritiek uitte op huidig burgemeester Johan Vande Lanotte in het boek De keizer van Oostende. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier