Coalitie van SP.A en N-VA in Izegem is dood

Myriam Vanlerberghe en Maureen Raedt: "Ons hart is gebroken." © Frank
Jos Remaut

De zaak Grymonprez blijft maar nazinderen. Na het interview dat de vroegere schepen vorige week in ons blad gaf, rijst de vraag hoe het nu eigenlijk toch tot een breuk is kunnen komen tussen Kurt en zijn vroegere partij. We vroegen het aan plaatselijk SP.A-voorzitter Maureen Raedt en boegbeeld Myriam Vanlerberghe. En ze hebben toch wel een paar puntjes op de i te zetten, zo blijkt.

“Ja, we zijn toch wel geschrokken van een aantal uitspraken van Kurt naar de SP.A toe”, steken ze van wal. “We komen daar niet goed uit en dat hebben we toch niet verdiend na alles wat we voor hem hebben gedaan. We hebben geen zin in een eindeloze polemiek, maar we willen toch wel eens een aantal zaken verduidelijken, waarvan wij vinden dat de bevolking ze moet weten.”

“Buitenspel gezet”

Laat ons om te beginnen nog eens teruggaan naar mei van vorig jaar, wanneer de affaire van het tegeltransport losbarst. “Een ambtenaar van de stad Izegem stelde vast dat bepaalde handelingen van schepen Grymonprez niet strookten met de deontologische code en meldde dit aan de stadssecretaris, die een pv opstelde,” licht Myriam Vanlerberghe toe. “In zo’n gevallen moet de zaak voor de deontologische commissie komen, die dan eventueel een sanctie kan uitspreken. Dat de schepen in afwachting van zo’n uitspraak op non-actief wordt gezet vinden we normaal, maar wat we eigenaardig en spijtig vinden is dat burgemeester Bert Maertens (N-VA) meteen naar onze nationale partijvoorzitter John Crombez belt om te zeggen dat er een groot probleem is met Kurt Grymonprez en dat hij ontslag zal moeten nemen. En dit terwijl niemand van SP.A daar ook maar iets van weet, zelfs Kurt niet! In een échte coalitie zou dit toch eerst intern besproken worden.”

“Je kan je dan ook wel voorstellen dat we serieus geschrokken waren toen Frank Duhamel plots telefoon kreeg van John, met de vraag meteen bijeen te komen om een en ander uit te praten. Daar kreeg Kurt ook voor het eerst te horen wat er hem ten laste werd gelegd, en uiteraard hebben we hem de kans gegeven om een en ander uit te leggen. Uiteindelijk was het ons aanvoelen dat Kurt, in zijn gekende stijl, wellicht wat te slordig was geweest met de geldende richtlijnen over de scheiding tussen ambt en privé en een inschattingsfout had gemaakt, maar dat niet opzettelijk had gedaan, laat staan met het inzicht zichzelf te verrijken. Hij zou ook bewijzen dat alles correct was verlopen en de nodige facturen voorleggen, al bleek dat naderhand toch wel een tijdje te duren.”

“Eigen keuze”

“Pas na zijn gesprek met John Crombez heeft de burgemeester dan het schepencollege op de hoogte gebracht”, pikt Myriam in, “al was duidelijk dat alles dan al beslist was door de N-VA-schepenen, die ten slotte de grootste groep vormen is binnen het schepencollege. De persnota over het ontslag werd opgemaakt door N-VA ! Met veel moeite hebben we die nog wat kunnen nuanceren. Uiteindelijk werd Kurt voor de keuze gesteld: of aanblijven maar zonder bevoegdheden, of ontslag nemen. Kurt heeft dan vrij snel voor zichzelf beslist beslist dat dat niet meer houdbaar was en dat hij ontslag zou nemen. Wij hebben deze keuze aanvaard en zijn hem als partij zelfs financieel blijven steunen tot hij in september weer als leerkracht aan de slag kon.”

Er werd ook afgesproken met Kurt dat er na een rustperiode opnieuw contact zou zijn om te bekijken wat zijn politieke toekomst nog kon zijn binnen de SP.A. “We hebben dat heel serieus aangepakt“, zegt voorzitter Maureen, “en al onze bestuursleden hierover bevraagd. Met uitzondering van één iemand vond iedereen dat Kurt bij ons op de lijst kon blijven, maar behalve ook één persoon zag niemand hem als lijsttrekker, dat zou niet goed zijn voor het imago van onze partij. Ons eerste voorstel aan Kurt was dan ook om lijstduwer te worden. Maar dat wees hij meteen af, hij voelde zich zelfs vernederd. Daarna zijn we blijven onderhandelen en hebben we hem uiteindelijk zelfs de tweede plaats aangeboden, na Nadia Staes als lijsttrekker. Maar ook dat wees hij uiteindelijk af en wilde hij maar één ding: lijsttrekker worden. In zijn ambitie werd hij gesteund door Nadia, die vreemd genoeg bedankte voor de eerste plaats en ook afstand nam van ons partijbestuur en onze werking, al blijft ze wel zitten als schepen. De eerste plaats voor Kurt was voor ons echt een brug te ver. Wij zouden dat trouwens ook onmogelijk uitgelegd krijgen aan ons bestuur.”

“We zijn Kurt financieel blijven steunen tot hij weer als leraar kon beginnen”

“Daarna hebben onze wegen zich definitief gescheiden. We beseffen maar al te goed dat heel deze soap onze partij geen goed doet. Bovendien heeft onze kartelpartner Groen ons tijdens deze bestuursperiode verlaten. Ons hart is gebroken. Maar we zijn er evenzeer van overtuigd dat rood meer dan ooit nodig blijft in Izegem. Deze zaak heeft de coalitie zeker geen goed gedaan. We zullen de rit uitrijden, want we willen Izegem niet in een politieke crisis storten. Maar we verzetten ons wel tegen pure afbraakvoorstellen van de N-VA, zoals bijvoorbeeld de privatisering van het rustoord. We maken werk van een sterk inhoudelijk programma voor de komende verkiezingen, gestoeld op de socialistische waarden zoals die al decennia lang aanwezig zijn in Izegem.”

“Goeie kennis”

Was het nu écht nodig om meteen naar John Crombez te bellen, kon dit toch niet met meer collegialiteit binnen de coalitie opgelost worden? Dit is de vraag die we stellen aan burgemeester Bert Maertens. “Ik heb John, die een goeie kennis van me is, inderdaad als eerste gebeld”, bevestigt die, “maar dat was in eerste instantie om met hem van gedachten te wisselen. Al was voor mij inderdaad snel duidelijk dat Kurt Grymonprez ontslag zou moeten nemen. De feiten zijn heus niet zo onschuldig als ze worden voorgesteld. Als je weet bijvoorbeeld dat de ambtenaar in kwestie is benaderd om zijn verklaring in te trekken… We leven nu inderdaad in een andere tijd dan dertig jaar geleden. Politieke deontologie en correctheid staan bij ons heel hoog in het vaandel en daar doen we geen toegevingen op.”