Chaotische gemeenteraad in Blankenberge na coalitiewissel, Open VLD en N-VA stappen op

Redactie KW

De gemeenteraad in Blankenberge heeft dinsdagavond ondanks een vurig debat rond de coalitiewissel een muis gebaard.


De voorzitster besliste namelijk om de voordrachtsaktes voor een nieuwe schepen onontvankelijk te verklaren. Johan Van Eeghem, die ontslag nam als SP.A-schepen, wordt dus nog niet vervangen, net zoals tweede SP.A-schepen Jurgen Content. Na een schorsing werd de gemeenteraad gesloten toen Open VLD en N-VA opstapten.

Het vuur werd meteen aan de lont gestoken door Jurgen Content, de tweede SP.A-schepen die Van Eeghem zou vervangen. Hij gaf meteen twee brieven af, een van Van Eeghem en een van hemzelf. In beide brieven werd geopperd dat er fouten stonden in de voordrachtsakte. Enerzijds ontbreekt de handtekening van Van Eeghem, anderzijds zijn er op een pagina sporen dat een deel van de tekst verwijderd werd.

Ook de pagina’s met de handtekeningen van alle Open VLD-gemeenteraadsleden, de grootste fractie in Blankenberge, waren niet aanwezig.

“Geen reden om voordrachtsakten af te voeren”

De voorgedragen opvolgster van Van Eeghem, Daphne Dumery (N-VA), stelde dat er ondanks al die argumenten geen reden was om de voordrachtsakten af te voeren. “Al was het getekend op een bierviltje”, argumenteerde ze.

Na lang getreuzel besliste de voorzitster de voordrachtsakten onontvankelijk te verklaren en advies in te winnen bij de gouverneur. Dumery smeerde haar een klacht bij de gouverneur aan. Open VLD oppperde meteen om alle volgende punten op de agenda door te schuiven naar een volgende zitting. Daarop werd, na gemor van de oppositie, even de gemeenteraad opgeschort.

“Onder de huidige omstandigheden is deze situatie niet meer werkbaar”, opende Open VLD-burgemeester Patrick De Klerck de herneming van de zitting, waarna de fracties Open VLD en N-VA de zitting verlieten.

Opvallend was dat Content bleef zitten. “U ziet dat er toch nog één schepen blijft zitten. En zolang ik bevoegdheden heb, zal ik die behartigen in het belang van Blankeberge”, sloot Content de zitting af. Rianne van den Hout volgde tussen alle tumult alsnog Johan Van Eeghem op als SP.A-gemeenteraadslid.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier