CD&V Zwevegem laat vanuit oppositie huurprijzen assistentiewoningen De Courbe zakken

Redactie KW

Vanuit de oppositie slaagde CD&V er in de prijs van de assistentiewoningen in De Courbe op het Leanderhof te laten zakken. Hun voorstel kreeg de steun van een meerderheidsraadslid.

Al van in de OCMW-raadzitting van april was er discussie over de prijzen van de assistentiewoningen in De Courbe op het Leanderhof, de oude Bekaertsite in Zwevegem. Het OCMW investeerde in de bouw van 50 nieuwe assistentiewoningen die nu afgewerkt zijn en klaar voor verhuur. De kostprijs voor deze assistentiewoningen werd eerder vastgelegd op 30 euro per dag voor een woning van 50 m², 32 euro per dag voor een woning van 60 m² en 35 euro per dag voor een woning van 70 m².

De appartementen raken echter niet verhuurd aan deze prijs en na grondige inzage in de componenten van de prijsberekening was voor CD&V duidelijk dat er een behoorlijke marge is voor prijsdaling.”, aldus Ann Cosaert, fractieleider voor CD&V in de OCMW-raad. Met het voorstel om de prijs per appartement met 5 euro per dag te laten dalen, trok CD&V naar de huidige meerderheid. Zij konden hier niet mee akkoord gaan. Ze stelden eerst 27 euro voor. Dinsdagavond lag het voorstel van 26,5 euro op tafel.

Dit was voor CD&V niet voldoende en via een amendement haalden ze hun slag thuis: een prijsdaling voor alle appartementen met 5 euro per dag. Daarvoor kregen ze de steun van een meerderheidsraadslid..

Volgens Ann Cosaert voldeden de voorgestelde prijzen niet aan wat CD&V voor ogen heeft. “Assistentiewoningen moeten betaalbaar blijven en zeker voor alleenstaanden en senioren met een laag pensioen. Ook zij moeten een serviceflat kunnen huren en beroep kunnen doen op de bijhorende zorgdiensten. Zwevegemnaren moeten de eerste kans krijgen om aan gereduceerde prijzen een assistentiewoning te kunnen betrekken.” (Geert Vanhessche)

OCMW-voorzitter: “Bewoners Blyhove betalen nu mee”

OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt (N-VA) stelt zich vragen bij de integriteit en het ‘plat populisme’ van bepaalde raadsleden: “De door CD&V voorgestelde en doorgedrukte prijsdaling voor de assistentiewoningen zorgt voor een tekort in de financiering van De Courbe”, stelt ze. “De bewoners van Blyhove 1 betalen nu de facto mee voor de appartementen. Daarenboven komt de renovatie van Blyhove 1 in het gedrang.”

Het gemeentebestuur stelde volgens de OCMW-voorzitter een prijsdaling van 3 euro per dag voor, gebaseerd op een ‘correct financieel model’. “Dat kon omdat het OCMW minder heeft moeten lenen dan voorzien, dankzij een goed financieel beleid”, aldus Kaat Defoirdt. “Met die prijsdaling zou De Courbe sowieso al bij de goedkoopste assistentiewoningen in de regio horen. Uiteindelijk bleek ook een ultiem compromisvoorstel van -3,5 euro onvoldoende.” (RRZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier