CD&V Wevelgem rekent op vertrouwde namen en gaat opnieuw voor absolute meerderheid

De CD&V kandidaten werden op originele wijze voorgesteld in brouwerij Guldenspoor. Lijstrrekker Jan Seynhaeve laat zich omringen door een mix van ervaring en jeugd. De 13 nieuwe kandidaten staan vooraan. © SLW
Redactie KW

CD&V wil in oktober andermaal de absolute meerderheid behalen en wil dat doen met het team dat momenteel de gemeente bestuurt. Jan Seynhaeve trekt de lijst die verder geen grote verrassingen bevat. Op de lijst vinden we heel wat -25-jarigen. Zij worden, net als alle andere kandidaten, betrokken bij de vormgeving van het programma.

Op de gemeenteraadsverkiezingen is het nog meer dan een half jaar wachten. Bij de lokale afdelingen gonst het echter van de activiteit, nu worden de kieslijsten gevormd en bekend gemaakt. Wanneer CD&V Wevelgem die presenteert mag dat op meer dan normale aandacht rekenen, ze hadden de voorbije legislaturen telkens de absolute meerderheid. Die bekendmaking in brouwerij Gulden Spoor gebeurde dan ook met de nodige panache. Lottogewijs werden de nummers ogenschijnlijk toevallig getrokken, waarop de betreffende kandidaat zijn opwachting maakte. Het nummer één bleef – o toeval – als laatste in de trommel, burgemeester Seynhaeve had het niet beter kunnen treffen.

Absolute meerderheid

Vanzelfsprekend komt CD&V met een volledige lijst van 31 namen. Netjes verdeeld over 16 mannen en 15 vrouwen. De huidige leden van het burgemeester- en schepencollege voeren de nieuwe lijst aan. Zoals eerder bekend gemaakt gaan ze in groep voor een nieuwe termijn. “Ik ben uitermate tevreden met de samenstelling van deze lijst”, bekent voorzitter Wilfried Vanneste. “Het is onze beste kans om opnieuw de absolute meerderheid te behalen. Want dat is toch weer de betrachting.”

Huidig burgemeester Jan Seynhaeve leidt de dans voor Lobke Maes, Marie De Clerck, Mathieu Desmet, Stijn Tant, Geert Breughe, Kevin Defieuw en Frank Acke die plaats acht toegewezen krijgt. Bernard Galle duwt net zoals in 2012 de lijst. Niet veel nieuws onder de Wevelgemse CD&V zon dus. Tenzij dat vanaf volgend jaar de OCMW-voorzitter deel uitmaakt van het schepencollege en er dus één schepenmandaat minder te verdelen is.

“Het valt misschien niet op, maar we hebben niet langer een evenwicht gezocht tussen de verschillende standen van de partij”, verklaart Jan Seynhaeve. “De grenzen tussen werknemers, middenstand of landbouw vervagen steeds meer. Jonge kiezers zien CD&V niet meer als de standenpartij die ze in het verleden was.”

Op de lijst 14 namen uit Wevelgem, 10 uit Gullegem en 7 uit Moorsele. “We hebben geopteerd om de namen per gemeente te groeperen. Dat maakt het de kiezers makkelijker in het stemhokje”, aldus Jan Seynhaeve. Na Frank Acke volgen dus Moorselenaars Sofie Mol en Luc Defraeye.

Libeer op 11 én 12

De huidige voorzitter van de gemeenteraad, Jacques Vanneste, komt niet meer voor op de lijst. Hij staat voor een aantal uitdagende academische projecten, waaraan hij in de toekomst de prioriteit wil geven. Op plaats 11 vinden we Jo Libeer, die terugkeert in de Wevelgemse politiek. Gevolgddoor naamgenoot Hendrik.

Voorzitter Wilfried Vanneste klinkt heel enthousiast als hij het heeft over de jeugd. “Hun plaats op de lijst verraadt meteen hun leeftijd”, zegt hij. “Elyn Stragier is 20, Liese Vandoorne 21, Bas Surmont 22, Jeroen Verhagen 23 en Leen Minne 24.”

Den Osse

Heel wat studenten of pas afgestudeerden dus op de lijst. Ook psychologe Marie Vanackere op plaats 25 hoort daarbij. “We zoeken steeds een combinatie van ervaring en jeugd”, legt burgemeester Seynhaeve uit. “We betrekken onze jeugd en trouwens alle kandidaten bij een nieuwe methodiek waarmee we ons programma vorm geven. De partij heeft elf werven of werkpunten vooropgesteld. Iedere kandidaat neemt deel aan minstens één, meestal twee werven. Die werkgroepen bestaan uit telkens een tweetal anciens en een tweetal nieuwelingen. Dat vergroot de betrokkenheid, het zal hen aansporen om in die welbepaalde materie – bijvoorbeeld mobiliteit of jeugd – zich verder te verdiepen in de loop van de legislatuur.

Bernard Galle sluit dus de lijst. Net daarvoor, op plaats 30, prijkt Chris Loosvelt. “Ze is nog steeds even gedreven als de eerste keer dat ze op de lijst stond. Chris wil er nog steeds bij betrokken worden”, weet burgemeester Seynhaeve. In haar buurt nog een opvallende naam. Nele Verweirder, uitbaatster van café Den Osse, krijgt plaats 29 op de oranje lijst. “Het was heel opvallend dat iedereen zich onmiddellijk kon vinden in de volgorde. Het zijn dan ook allemaal topkandidaten“, glundert voorzitter Vanneste.

(Stefaan Lernout)