CD&V pakt uit met een derde nieuwe gezichten in Ichtegem

Burgemeester Karl Bonny. © GF

Wij polsten een jaar voor de verkiezingen bij de politieke partijen uit Ichtegem naar de stand van zaken. Wat zeker is, is dat er nog niet veel vaststaat en dat alle partijen met dezelfde lijsttrekker als in 2012 uitpakken. Van SP.A kregen we geen reactie.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Meerderheidspartij CD&V kiest opnieuw voor burgemeester Karl Bonny als lijsttrekker. “Met Karl hebben we ervaring voor de toekomst. Dankzij Karl gaat het goed met Ichtegem en hij verpersoonlijkt het toekomstgericht beleid en is de motor achter de vernieuwing en verjonging die CD&V dit jaar in gang heeft gezet. Een lijstduwer hebben we nog niet, we focussen eerst op het programma”, zegt Frederiek Vermeulen, de 34-jarige Eernegemnaar die sinds dit jaar voorzitter is van CD&V Ichtegem en dus het levende bewijs is van de verjonging die de partij doorvoert.

Nieuwe wind

“We willen in oktober 2018 naar de kiezer gaan met mensen – zowel jong als oud – die ons beleid kunnen belichamen. Daarom zijn minstens een derde van de plaatsen op onze lijst vrijgehouden voor nieuwe gezichten. Iedereen met een hart voor Ichtegem en die wil meewerken aan een positief verhaal is welkom. De afgelopen maanden zijn er verschillende mensen uit eigen beweging op ons afgestapt omdat ze voelen dat we er zin in hebben en de toekomst omarmen. Enkele van onze huidige sterkhouders hebben te kennen gegeven enorm blij te zijn met deze nieuwe wind en willen die nieuwe jonge vrouwen en mannen kansen geven”, geeft Frederiek Vermeulen nog mee.

Afscheid Raf Muylle

WIT (Werken aan Ieders Toekomst) vormt deze legislatuur de meerderheid met CD&V en bestuurt voor de eerste keer mee. “Het is absoluut onze prioriteit om tijdens de volgende legislatuur opnieuw mee te besturen”, windt WIT-voorzitter Eddy Laga er geen doekjes om. De partij pakt opnieuw uit met apotheker en eerste schepen Jan Bekaert als lijsttrekker, al verkiezingen ver hét stemmenkanon van Ichtegem. “Jan is onze kandidaat-burgemeester. Over wie lijstduwer wordt, zijn nog geen knopen doorgehakt, maar wellicht wordt dit opnieuw OCMW-voorzitter Willy Hosten. Verder kan ik vertellen dat er gesprekken bezig zijn met een vijftal nieuwe gezichten. Maar er is nog niets definitief, dus kan ik nog geen namen geven. Dat zal voor na Nieuwjaar zijn.” Het staat vast dat één kandidaat van 2012 niet meer op de lijst zal staan in 2018: postmeester op rust Raf Muylle. “Raf gaat met politiek pensioen. Voor de rest zullen er nog enkele verschuivingen gebeuren op de lijst, maar ook daar zijn we nog volop mee bezig”, besluit Laga.

Partij ‘Liberaal 2012’ wordt misschien ‘Liberaal 2018’

Liberaal 2012 – een fusie van Open VLD en het eerder afgescheurde Blauw – trekt als één partij naar de kiezer. “Of we de partij zullen omdopen naar Liberaal 2018? Daar zijn we nog niet helemaal aan uit”, begint gemeenteraadslid Lieven Cobbaert, die opnieuw lijsttrekker wordt voor Liberaal 2012. Verder kan Cobbaert nog niets bekend maken over de liberale lijst, want ook daar zijn de gesprekken nog bezig. “Vorige keer hebben we veel nieuwe, jonge mensen aangetrokken én behaalden we een mooi stemmenaantal. Drie van die jongste mensen – Françoise Mattheus, Tina Ledaine en mezelf – zetelen nu dan ook in de gemeenteraad. Uiteraard is het ons doel om na een legislatuur in de oppositie, volgende legislatuur opnieuw mee te besturen. Ons verkiezingsprogramma stellen we op aan de hand van een enquête die we houden bij de Ichtegemse bevolking. We willen niet het warm water uitvinden, maar we willen weten wat er leeft bij de bevolking. Op basis van die input stellen we ons programma samen”, aldus nog Lieven Cobbaert.

Wankelende N-VA

N-VA kwam in 2012 voor het eerst op in Ichtegem en deed dat dus uiteraard met een volledig nieuwe lijst. Gemeenteraadslid Koen Denduyver is opnieuw lijsttrekker voor N-VA, bevestigt hij. “Wij voeren gesprekken met nieuwe mensen, omdat er verschillende mensen na de verkiezingen al snel hebben afgehaakt. Dat zijn voornamelijk mensen die politiek dan toch niets voor hen vonden.” De toenmalige N-VA-voorzitter Marc Hoverbeke, die in 2012 op een derde plaats stond, twijfelt nog of hij zich opnieuw verkiesbaar zal stellen. “We hadden slechts 45 stemmen te kort voor een derde zetel in de gemeenteraad en die zou toen voor mij geweest zijn. Maar ik steek niet onder stoelen of banken dat ik niet tevreden ben over de werking binnen de partij. Daarom houd ik mijn beslissing nog even in beraad”, klinkt het bij Hoverbeke.

Bij het ter perse gaan van de krant hadden we nog geen reactie ontvangen van SP.A Ichtegem.