CD&V-oppositie vindt investeringsritme van stad Izegem absoluut onvoldoende

De renovatie van de Marktstraat is weer met een jaar opgeschoven. © Frank Meurisse
Jos Remaut

Dit was de voornaamste kritiek die was te horen tijdens de bespreking van het budget 2016 en het meerjarenplan, dinsdagavond tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar. Vooral het feit dat de broodnodige aanpak van de Marktstraat weer een jaar opgeschoven wordt, steekt bij fractieleider Peter Defreyne van CD&V.

“Op boekhoudkundig vlak haalt u met dit budget uw cijfer, er is geen enkel probleem. Maar beleidsmatig hebben we wél opmerkingen : er wordt te weinig geïnvesteerd in de toekomst van de stad. Wij willen een sterker investeringsritme, zoals in de vorige bestuursperioden. Zo doet u dit jaar niets aan de Marktstraat. U zou in 2015 een studie doen en in 2016 realiseren. Wij hebben toen al geprotesteerd, omdat daar onmiddellijke actie nodig was. Dit uitstel herhaalt u nu : de studie wordt 2016, de uitvoering 2017. Ik hoop alvast dat het dit keer wél waar zal zijn.”

“Geloof zonder de werken is dood”

“Hetzelfde voor Visie 2030 : al goed en wel, maar wat zal u met al die plannen doen ? Ik zie in budget en meerjarenplanning geld om plannen te maken, maar geen cijfers om die plannen te realiseren. Zo worden die plannen wel erg vrijblijvend. Maar ik maak me daar zorgen over, want zolang je niet aan de effectieve uitvoering begint, zal de polemiek die heerst rond bepaalde punten niet ophouden. Het geloof zonder de werken is dood.”

“Wanneer we de ambitie hebben om een handelscentrum te worden, dan moeten daar toch investeringen tegenover staan. Voor een gewone gemeente is zo’n begroting misschien toereikend, maar voor een stad als Izegem absoluut onvoldoende !”

“Marketingstunt”

Ook Stefaan Sintobin van Vlaams Belang had kritiek in die zin, en stelde dat Visie 2030 eigenlijk maar een marketingstunt is die totnogtoe weinig realisaties heeft opgeleverd. Dat de meerderheid zegt dat ze dat allemaal tijdens de volgende legislatuur zal uitvoeren, maakt op hem geen indruk. “Wie zegt me dat we tijdens de volgende bestuursperiode in Izegem nog dezelfde coalitie zullen hebben ?”

Het stadsbudget 2016 en de meerjarenplanning werden uiteindelijk aangenomen, met nee-stemmen van CD&V en Vlaams Belang, en onthouding van Open VLD.

Lees ook onze live-verslaggeving van de Izegemse gemeenteraad op deze nieuwssite.

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier