CD&V Kortrijk verrast met kopvrouw

CD&V Kortrijk met v.l.n.r. Jean de Bethune, Roel Deseyn, Hannelore Vanhoenacker en Christine Depuydt. © Kurt De Schuytener
Axel Vandenheede

Hannelore Vanhoenacker (45) uit Marke is de lijsttrekker voor CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Ze wordt geruggensteund door Roel Deseyn en Christine Depuydt. Vrouwen aan de macht dus bij de grootste partij van Kortrijk. “Niet alleen dit is een nieuw gegeven, maar ook het feit dat we met één hecht team naar de verkiezingen trekken”, stelt Jean de Bethune.

Nadat lange tijd heel wat speculaties de ronde deden, heeft CD&V Kortrijk de trekkers van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt: Hannelore Vanhoenacker topt de lijst, Roel Deseyn staat op twee en Christine Depuydt op drie. Hannelore is fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad, Christine in een vorige legislatuur schepen en Roel is federaal parlementslid.

“Belangrijk om mee te geven is dat de afdeling unaniem achter deze top drie staat”, aldus voorzitter Jean de Bethune. “Er was zelfs geen stemming nodig. Er is dan ook een nieuwe CD&V Kortrijk opgestaan, een afdeling die als één hecht blok naar buiten wil komen. Met Hannelore, Roel en Christine als speerpunten.”

Hannelore Vanhoenacker is alvast supergemotiveerd. “Ik ben altijd al geëngageerd geweest”, vertelt ze. “Bij de jeugdbeweging wilden we iedereen mee krijgen, de boodschap was dat iedereen de kans moest krijgen om zich te ontwikkelen, om een eigen leven uit te bouwen. Die boodschap wil ik blijven doorgeven. Ik weet dat ik weinig politieke ervaring heb (ze stelde zich in 2012 voor het eerst verkiesbaar, red.), maar ik heb wel veel ervaring op het vlak van onderwijs en gebiedswerking. Daarom weet ik dat netwerken heel belangrijk zijn om thema’s als vereenzaming aan te pakken.”

“Iedereen moet de kans krijgen zich te ontwikkelen” – Hannelore Vanhoenacker, lijsttrekker CD&V Kortrijk

Roel Deseyn mag dan wel de jongste van het trio zijn, hij heeft al een ruime politieke ervaring. Sinds 2002 is hij in de federale regering actief. Maar hij vindt het niet meer dan normaal dat hij zich in Kortrijk blijft engageren. “Ik zit in de nationale politiek, maar dat wil niet zeggen dat je het lokale links moet laten liggen. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van een sterk kernteam dat er na de bezinningsperiode in de oppositie voluit voor wil gaan om straks weer Kortrijk te besturen. Zaken die beter kunnen zijn bijvoorbeeld de promotie van Kortrijk als ondernemersstad. We hebben een luchthaven, er is een snelle treinverbinding met Rijsel, er zijn de snelwegen… Zo kunnen we ook jonge gezinnen naar hier halen.”

Kritische stemmen toelaten

Christine Depuydt is de ‘ancien’ van het triumviraat, maar haar motivatie is er niet minder om. “Ik zit zowat 18 jaar in de lokale politiek en was drie jaar schepen. Ik heb dus wat ervaring. De laatste vijf jaar heb ik alvast veel bijgeleerd. Onder meer dat je als stadsbestuur kritische stemmen moet toelaten. Want daaruit leer je. In het verleden hebben wij misschien ook die fout gemaakt.”

De topdrie van de Kortrijkse CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.
De topdrie van de Kortrijkse CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.© Foto's KDS

Voor het eerst in de geschiedenis van de afdeling staat een vrouw op nummer één. “Dat is inderdaad een nieuw gegeven”, vervolgt Jean de Bethune. Christine Depuydt: “Dat er voordien altijd een mannelijke lijsttrekker naar voor werd geschoven, was geen bewuste keuze. Het is wel een feit dat er nu wel valabele vrouwelijke kandidaten waren, iets wat ik als voorzitter van de beweging Vrouw en Maatschappij alleen maar kan toejuichen.”

“Ik denk dat we zo voor een mooi tegengewicht kunnen zorgen”, aldus nog Christine Depuydt. “Nu is er een tamelijk machobeleid. Het is bovendien een kans om aan te tonen dat vrouwen niet alleen over thema’s als zorg en onderwijs kunnen meepraten, maar ook over hardere onderwerpen.”

“Over onze kandidaat-burgemeester is nog niets beslist” – Jean de Bethune, voorzitter CD&V Kortrijk

De komende maanden zal CD&V zijn lijst vervolledigen en werken aan een verkiezingsprogramma. “Wat de lijst betreft ben ik duizend procent te vinden voor een fiftyfifty-verdeling man-vrouw”, stelt Jean de Bethune nog. En wat met de lijstduwer? “Daarover is in tegenstelling tot geruchten (Stefaan De Clerck werd uitdrukkelijk genoemd, red.) nog niets beslist. Ook niet over wie kandidaat-burgemeester is mocht die kans zich volgend jaar voordoen.”

Van mieren tot bijen

Van mier tot bij, zo omschrijft Jean de Bethune de transformatie van CD&V Kortrijk in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. “Voor 2013 zaten wij in het bestuur en kon je ons vergelijken met mieren: dossiervreters, harde werkers die soms de bulldozer hanteerden om hun doel te bereiken. Het huidige bestuur bestaat eerder uit krekels: in het begin geniet je van hun getsjirp, maar na een tijdje ben je dat beu gehoord. Als ze uiteindelijk elders naartoe trekken, is alles bovendien kaal gevreten.”

Wij mogen in de toekomst niet die fout maken. We mogen ook geen mier meer zijn, maar moeten bijen worden. Die werken heel hard en trekken aan hetzelfde zeel, maar zorgen ook voor bestuiving waardoor planten zich verder kunnen ontwikkelen. CD&V Kortrijk wil een katalysator in de maatschappij zijn.”

“Over ons verkiezingsprogramma kan ik wel al zeggen dat de Kortrijkzaan centraal zal staan. Het stadsbestuur moet niet beslissen voor hem en haar, maar een ondersteunende rol op zich nemen. Een tweede belangrijk punt zal zijn om een visie voor de komende tien, vijftien jaar te ontwikkelen. Hoe zullen we de integratie bevorderen? Hoe zorgen we ervoor dat de middenstand in de deelgemeenten blijft bestaan en floreert? Enzovoort.”