CD&V is in Tielt absolute meerderheid kwijt : wie zal de stad besturen ?

Redactie KW

Een aardverschuiving in Tielt: CD&V is de absolute meerderheid kwijt. De kartels Open VLD/N-VA en SP.A/Groen scoren allebei goed. CD&V behaalde 12 van de 25 zetels, of één te weinig voor een absolute meerderheid. Komt er een coalitie met SP.A-Groen of met N-VA-Open VLD of kiezen die twee laatste twee kartels voor een anti-CD&V-coalitie ?

CD&V haalt 41,8 procent, tegenover 55 procent in 2006. In zetels uitgedrukt : CD&V behaalt 12 van de 25 zetels, of één te kort voor de absolute meerderheid. CD&V verliest ook vier zetels in vergelijking met 2006 toen het nog in kartel met N-VA opkwam. De N-VA scheurde zich los van CD&V en vormde bij de verkiezingen een nieuw kartel met Open VLD. Dat kartel haalde 28,5 procent van de stemmen, of 7 zetels. SP.A, in kartel met Groen, behaalde een bescheiden winst ten opzichte van 2006 en behaalde 24,4 procent, goed voor zes zetels. Nieuwkomer Vlaams Belang kaapt nog 5,3 procent weg.

Het politieke landschap in Tielt is dus duidelijk vertekend. CD&V kan niet meer alleen verder en moet de gesprekken aanknopen. Of kiezen N-VA-Open VLD en SP.A/Groen voor een anti-CD&V-coalitie? Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) is kort in zijn reactie: “We willen de zaken eerst intern bespreken”, klinkt het. De lijsttrekkers van N-VA-Open VLD (Els De Rammelaere) en SP.A-Groen (Simon Bekaert) zijn voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

(PVH-LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier