CD&V houdt N-VA erg nipt af in kanton Ieper

Redactie KW

Voor het federaal parlement blijft CD&V met 26,4 % heel nipt de grootste in het kanton Ieper, voor N-VA dat 26,3 % haalt. Ook voor het Vlaams Parlement blijft CD&V de grootste partij in dat kanton, al moet ze ook daar fors inleveren.

Alle 18 stembureaus zijn geteld. CD&V kan N-VA net achter zich laten. Het haalt 26,4 %, toch een verlies van 7,7 %. N-VA met Ieperling Jan Vercammen op de derde plaats stijgt 6,7 % en strandt op 26,3 %. Door de goede score van N-VA mag Jan Vercammen zich opmaken als nieuw Kamerlid. SP.A (17,5 %), Open VLD (12,5 %) en Groen (7,1 %) groeien, ten koste van Vlaams Belang dat de kiesdrempel niet haalt (4,7 %). LDD moet het stellen met 3 %.

Dezelfde trend wat het Vlaams Parlement betreft, al blijft CD&V de N-VA hier iets meer voor: 28,7 % tegenover 27,3 %. Ook hier groeien SP.A (16,1 %), Open VLD (12,5 %) en Groen (6,7 %). Vlaams Belang strandt op 5%.

Iepers schepen Eva Ryde (N-VA) stond op de 13de plaats voor het Vlaams Parlement. “We zijn erg tevreden met deze uitslag”, vertelt de schepen. “In het kanton Ieper moeten we het nipt afleggen van CD&V, maar het verschil is zo klein dat we het als een mooie overwinning zien. We hadden niet verwacht dat we zo dicht zouden eindigen. Deze uitslag zal zeker een verschil maken in ons lange termijndenken binnen de Ieperse fractie. Momenteel vormen we een kartel met CD&V, maar nu kunnen we onze lokale partijwerking versterken. Of we bij de gemeenteraadsverkiezingen binnen vier jaar apart zullen opkomen, kan ik nu nog niet zeggen. In vier jaar kan er heel veel gebeuren.”

(JL/pjb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier