CD&V gaat niet in op toetredingsvraag van Stadense coalitie

Redactie KW

Er is nog altijd geen oplossing voor de politieke patstelling in Staden.

CD&V maakt maandag bekend niet te willen toetreden tot de minderheidscoalitie van Open VLD, N-VA en sp.a. Burgemeester Fransesco Vanderjeugd (Open VLD) had daarvoor vorige week de deur opengezet, toen CD&V liet weten geen gedoogsteun te willen geven.

De problemen begonnen eind 2015, toen Koen Demonie uit de N-VA stapte en besliste als onafhankelijke te gaan zetelen. Hij liet de coalitie met een minderheid achter. De coalitie bezit nu tien van de 21 zetels.

“Niet haalbaar en ondemocratisch”

De coalitie startte daarop gesprekken met CD&V voor gedoogsteun, maar die sprongen af. Burgemeester Vanderjeugd stak daarna de hand uit naar CD&V om toe te treden tot de coalitie, maar ook dat ziet de grootste partij van Staden niet zitten.

“Omdat wij het voorstel van een regenboogcoalitie niet haalbaar en ondemocratisch vinden, kunnen wij hier niet op in gaan”, aldus voorzitter Sarah Vanwalleghem en fractieleider Hans Mommerency. “Niettemin willen wij als grootste partij wel onze verantwoordelijkheid opnemen. Daarom gaan wij in de komende weken met alle partijen een individueel gesprek aan. Zowel N-VA, Open Vld, sp.a als onafhankelijke Koen Demonie worden uitgenodigd om met ons rond de tafel te zitten.”

Door de problemen raakt ook het jaarbudget niet gestemd. Staden heeft inmiddels een verlenging van het noodbudget aangevraagd. Hoe het verder moet is onduidelijk. CD&V kan een nieuwe meerderheid smeden, met ofwel Koen Demonie, ofwel met een of meer coalitiepartners.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier