CD&V en Koen Demonie verwijzen ‘light budget’ naar prullenmand in Staden

Koen Demonie : "Light budget was niet meer dan vodje papier om hun vel te redden" © Joke Couvreur
Redactie KW

De onbestuurbaarheid van Staden lijkt opnieuw een stap dichterbij. Zowel CD&V als onafhankelijk raadslid Koen Demonie keurden op de gemeenteraad van 28 april immers het light budget af dat de minderheidscoalitie van N-VA, Open VLD en SP.A had voorgesteld.

Uit dat light budget waren de zwaarste investeringen geweerd en waren ook een aantal verzuchtingen van CD&V opgenomen. Het budget vond niettemin geen genade in de ogen van CD&V. “Het light budget moet ten dienste staan van de gemeenschap en niet van het schepencollege.”, stelt CD&V-fractieleider Hans Mommerency. “Dit voorstel is een vodje papier. Het is de bedoeling om CD&V in de schoenen te schuiven dat een aantal investeringen niet kunnen doorgaan, om diezelfde investeringen daarna op de agenda van een latere gemeenteraad te zetten.” Onafhankelijk raadslid Koen Demonie omschreef het light budget als de zoveelste poging om jullie vel te redden.

Burgemeester : “We willen gerust op de oppositiebanken gaan zitten”

“Het light budget omvat wat puur noodzakelijk is voor de gemeente.”, stelt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD), “Het is niet onze bedoeling om via het budget aan de macht te blijven. We willen gerust op de oppositiebanken gaan zitten. Stop om jullie energie te steken in het proberen breken van de coalitie. De partijen van de coalitie hebben elkaar in 2012 trouw beloofd en blijven ook trouw aan elkaar. Ik roep jullie op om met ons echt rond de tafel te gaan zitten en jullie energie in samenwerken te steken.”

CD&V ging niet op die oproep in. Feit is wel dat Staden nog altijd geen budget voor 2016 heeft. Een vraag tot onbestuurbaarheid lijkt nu de volgende logische stap van CD & V en/of Koen Demonie. (BCH)

Meer gemeenteraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare, van vrijdag 6 mei 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier