CD&V-burgemeesters vragen behoud van mugheli

Zuid-West-Vlaamse burgemeesters en schepenen ondertekenden in aanwezigheid van minister Hilde Crevits de oproep tot behoud van de mugheli. © Foto DJW
Redactie KW

De CD&V-burgemeesters en alle gemeentebesturen van West-Vlaanderen willen dat de helikopter van de Mobiele Urgentie Groep (MUG) blijft. Daarvoor kwamen ze afgelopen weekend samen in het hippodroomgebouw aan de Holstraat waar ze een document ondertekenden dat pleit voor de erkenning ervan door de federale overheid. Ook minister Hilde Crevits kwam de oproep ondersteunen. Voor Waregem waren schepenen Rik Soens en Jo Neirynck afgevaardigd.

“Wij vragen dat de federale overheid de erkenning van de mugheli ondertekent, waardoor dat een basisfinanciering van rond de 300.000 euro zou opleveren”, aldus Rik Soens. “Op jaarbasis heeft de helikopter zo’n 600.000 euro nodig. De helft zou dus van Brussel komen. De andere helft kunnen de West-Vlaamse gemeenten en steden in de volgende legislatuur zelf inbrengen a rato van 16 eurocent per inwoner. Met de gegeven in het achterhoofd zal de CD&V zich in de provincieraad dan ook engageren om de huidige bijdrage van West-Vlaanderen zelf van 110.000 euro aan de MUG te behouden. Dat is het standpunt en de intentie van CD&V West-Vlaanderen.”

De reactie en het initiatief van de burgemeesters is ingegeven door de vaststelling dat in het federaal Zomerakkoord van 2017 wel een budget van 35 miljoen euro extra staat ingeschreven maar dat daarbij maar heel vaag over de inzet van helikopters wordt gesproken. Het interziekenhuisvervoer koppelt de overheid aan universitaire ziekenhuizen. Als het op die manier zou doorgaan, dan is er geen heli meer voor de West-Vlaamse provincie aangezien die geen universitair ziekenhuis op haar grondgebied heeft.

“Het probleem is dat de mugheli tot vandaag een privé-initiatief is, een vzw die probeert break even te draaien”, aldus Rik Soens. “Die is niet erkend als MUG en haalt zijn werkingsmiddelen uit de dotatie van de provincie, vrijwillige bijdragen van de gemeenten, privé-sponsors en het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan uit Brugge dat een groot deel van de kosten voor haar rekening neemt. Daarvoor krijgt het van Volksgezondheid jaarlijks een kleine subsidie van 65.000 euro. Belangrijk om weten is ook dat de mugheli elke dag ten minste twee keer uitrukt in West-Vlaanderen én in Oost-Vlaanderen voor een interventie. In 2017 werden 767 vluchten genoteerd.”

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier