CD&V blijft grootste in Waregem

Redactie KW

In Waregem zijn alle stemmen geteld. CD&V heeft 55,7 procent en 22 zetels. “Ik hoop dat we constructief kunnen samenwerken met de nieuwe mensen”, aldus burgemeester Vanryckeghem.

Zo blijft de partij van burgemeester Vanryckeghem de grootste. N-VA is als nieuwkomer de tweede grootste 17,§ procent. Open VLD verliest 5,1 procent en heeft 7,2 procent en SP.A daalt naar 8,5 procent. Groen haalt 6,4 procent en Vlaams Belang heeft nog amper 4,6 procent. De zetelverdeling: CD&V 22, N-VA 6, SP.A 2, Open VLD 2 en Groen 1.

Kurt Vanryckeghem heeft het over “een onverwacht forse herschikking van de oppositie” in de Waregemse raad. “Ik had gedacht dat wij een tweetal zetels zouden verliezen en dat die naar N-VA zouden gaan. We spelen voorlopig maar eentje kwijt, komen uit op goed 55 procent, dus kan ik niet anders dan dik tevreden zijn. Dat SP.A en Open VLD zo in het zand zouden bijten, had ik niet verwacht. N-VA wordt onmiddellijk de grootste oppositiepartij. Ik hoop dat we constructief met die nieuwe mensen kunnen samenwerken.”

Groen tevreden

Groen-lijsttrekker Tonny Demuytere is alvast tevreden: “Ik heb er goede hoop op dat die tendens zal worden bevestigd. Ik hoor dat dit percentage ons voorlopig op twee zetels brengt en dat ik ook mijn persoonlijk doel”, aldus de lijsttrekker.

Rudy Devos, nu niet op de lijst, was van 2000 tot 2006 de laatste Groen-vertegenwoordiger in de Waregemse raad. Met 3,6 procent van de stemmen raakte de partij in 2006 niet meer aan een zetel.

N-VA lijkt dan weer op het eerste gezicht te profiteren van de achteruitgang van de traditionele partijen als CD&V, SP.A en Open VLD, volgens de eerste tellingen allen rond de vier procent kwijt. Vlaams Belang zou zelfs zijn twee zetels verliezen.

“We dachten dat we rond het percentage van SP.A en Open VLD zouden draaien, maar voorlopig doen we beter en worden we de tweede partij”, aldus een tevreden lijsttrekster Ellen Devriendt van N-VA die vooraf op drie à vier zetels had gemikt.

Koffiedik kijken voor Open VLD

Open VLD-lijsttrekker Xavier Wyckhuyse zegt geen voorbarige conclusies te willen trekken uit het verlies van zijn partij in Waregem. Voorlopig gaat ze van vier naar twee zetels. “Op dit moment is het nog koffiedik kijken: ik heb er goede hoop op dat de tellingen in de wijken waar we sterk staan ons naar een beter resultaat zullen leiden. We hopen onze 12,3 procent en 4 zetels van 2006 te bestendigen en alles wat erbij komt, is pure winst. N-VA verrast in elk geval.”

“Waregem heeft bijzonder rechts gestemd.” Dat is de conclusie van SP.A-lijsttrekker Guy Adams nu de tellingen concreter en concreter beginnen te worden. Zijn partij dreigt 2 van haar 4 zetels in de raad te verliezen. Een vonnis van de kiezer dat keihard aankomt. “We hebben bijzonder zwaar inhoudelijk gewerkt en ingezet op een sterke lijst. Ik heb niet de indruk dat N-VA dat echt gedaan heeft, maar het eist straks mogelijk 6 zetels op in de raad. Ongelooflijk, met amper sterke figuren op de lijst.”

Adams heeft een dikke proficiat in petto voor het CD&V van burgemeester Kurt Vanryckeghem. “Het ziet ernaar uit dat CD&V amper een zetel verliest. Chapeau voor de huidige bestuursploeg.”

Vlaams Belang-kopstuk in Waregem Dieter Alyn stelt vast dat de complete oppositie slaag heeft gekregen. “Zeker de helft ervan heeft volgens mij goed werk geleverd, maar zonder onderscheid delen we in de klappen. De Waregemse oppositie kannibaliseert zichzelf.”

(PVH/TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier