Carl Vereecke niét op provincieraadslijst : “Ik focus volledig op Kuurne”

© BB
Jos Remaut

Nu hij niét is aangeduid als lijsttrekker voor het district Kortrijk-Roeselare-Tielt, trekt gedeputeerde Carl Vereecke (55) zijn conclusies : “Ik leg mijn focus weer volledig op Kuurne en zal geen kandidaat meer zijn voor de provincieraadsverkiezingen.”

Dat fractielieder Piet Vandermersch uit Rollegem-Kapelle het gisterenavond op de interne verkiezing haalde van Carl Vereecke, de enige gedeputeerde van Open VLD, dat was wel een verrassing van formaat. Beiden kwamen in de rush naar het lijsttrekkerschap tegenover elkaar te staan omdat bij de komende provincieraadsverkiezingen de vroegere districten Roeselare, Tielt en Kortrijk samengevoegd worden tot één kieskring. Daarbij komt nog dat het aantal provincieraadsleden straks wordt gehalveerd, waardoor de kansen op verkiesbaarheid sterk dalen voor wie niet op de kop staat.

Carl Vereecke blikt zelf nog kort even terug op de interne verkiezing van gisteren : “Door de geslaagde mobilisatie van stemgerechtigde leden vanuit de regio Roeselare-Tielt, de steun van hun parlementslid (Francesco Vanderjeugd, nvdr.) en het niet voltallig zijn van de regio Kortrijk werd Piet Vandermersch aangeduid als lijsttrekker. Ik wens Piet alle succes toe samen met de andere kandidaten voor de provincieraadsverkiezingen. Maar mijn focus richt zich nu volledig op Kuurne.”

“Je mag immers niet vergeten dat ik tot in 2012 burgemeester van Kuurne was, en ik toen ook ging voor een verlenging van mijn burgemeesterschap, een ambt dat ik al sinds 2001 uitoefende. Maar op provinciaal vlak werd de bestuurscoalitie verruimd met Open VLD en totaal onverwacht kon ik gedeputeerde worden. En ging ik, weliswaar na enige aarzeling, de opportuniteit in de provincie aan. Het was in West-Vlaanderen immers van 1866 geleden dat de liberale partij nog deel had uitgemaakt van het provinciebestuur.”

“Werk in Kuurne is nog niet af”

“Maar het werk is nog niet af in Kuurne, de uitdagingen zijn enorm. Zo zijn er heel wat openbare werken die al veel te lang op zich laten wachten, denk maar aan de Stokerijmolen langs de Brugsesteenweg, het herstellen en aanpakken van de voet- en fietspaden, de ongebreidelde hoogbouw in Kuurne aan de Heulebeek, aan de Vlaskouter, achter het gemeentehuis … Of de leegstand op de industriezone, die met een veel te grote traagheid wordt aangepakt. Het huidige gemeentebestuur verkondigt veel op Facebook en Twitter, maar er zijn geen concrete realisaties. Daarom zal ik samen met de kandidaten, met wie ik in Kuurne wil opkomen, mijn pijlen opnieuw volledig richten op onze Ezelsgemeente.”

In welke hoedanigheid dat precies zal zijn, valt nog even af te wachten, want ondertussen heeft de lijst Nieuw Kuurne/VLD al haar lijsttrekker aangeduid in de persoon van Geert Veldeman. Carl Vereecke zou lijstduwer worden. “Tot nader order blijf ik dat ook”, zegt hij. “Ik wil de partij alle mogelijke steun geven, maar mijn persoon is in deze minder belangrijk. Ik denk dat ik van op om het even welke plaats wel gewicht in de schaal kan leggen. Maar het is allemaal nog heel vers nu. We zullen deze nieuwe wending in onze groep nog verder bespreken, en mocht daar de vraag leven om een en ander toch nog anders te bekijken, dan kan er eventueel nog iets wijzigen. En mocht er in de groep een meerderheid zijn die vindt dat er geen VLD meer moet staan na ‘Nieuw Kuurne’, dan kan dat voor mij ook.”

Ook met zijn zus Isabelle Vereecke zal Carl nog eens een gesprek hebben, want zij is ondertussen ook al gelanceerd als kandidate voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar hoe dan ook kunnen broer en zus nooit samen zetelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier