Burgemeesters van Koekelare en Torhout analyseren samen het gemeenterapport

Kristof Audenaert en Patrick Lansens, respectievelijk de burgemeesters van Torhout en van Koekelare: de één heeft heel fiere bewoners, de andere iets minder. Maar toch zijn het twee fiere burgemeesters. © Foto Coghe

Deze week werden de resultaten van de gemeente- en stadsmonitor bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat de inwoners van Koekelare met 87% de op één na meest fiere bewoners zijn van West-Vlaanderen. Alleen Knokke-Heist doet beter. Met 56% en een voorlaatste plaats doet Torhout het in deze statistiek een pak slechter. Wij vroegen Patrick Lansens (SP.A), burgemeester van Koekelare, en Kristof Audenaert (CD&V), waarnemend burgemeester van Torhout, wat die cijfers voor hen betekenen.

Begin deze week werden de resultaten van de gemeente- en stadsmonitor bekendgemaakt. Iedere stad en gemeente kreeg zijn eigen rapport, een lijvige bundel van zo’n 160 pagina’s. Uitgangspunt van het onderzoek: de staat en toestand van de gemeente beschrijven. Het rapport voor Koekelare oogde meer dan prima, schitterend zelfs: 87% van de inwoners is fier op zijn gemeente en liefst 96% woont er graag. Ook op andere vlakken zoals mobiliteit, cultuur en sport scoorde Koekelare boven het Vlaams gemiddelde. Het enige grote pijnpunt was het openbaar vervoer, dat schiet volgens de Koekelarenaars duidelijk tekort. Ook Torhout behaalde mooie scores en had helaas ook zijn eigen grote pijnpunt. Eentje dat wel meer in het oog springt dan dat van Koekelare. Slechts 56% van de Torhoutenaars is namelijk fier op zijn stad. “Al blijkt uit het onderzoek wel dat 86% van onze inwoners graag in Torhout woont”, nuanceert waarnemend burgemeester Kristof Audenaert.

Wat vonden jullie zelf van het rapport?

Patrick Lansens: “Niet alleen qua fierheid behaalt Koekelare uitmuntende cijfers, ook op alle andere vlakken behaalt onze gemeente een prachtig rapport. Als burgemeester ben ik daar uiteraard heel trots op. Koekelare is een gemeente die sinds midden de jaren ’80 een nieuwe dynamiek kent. We zijn een kleine gemeente met een kleine 9.000 inwoners, maar we zijn wel degelijk in staat om de basisvoorzieningen en een fatsoenlijk openbaar domein aan te bieden aan onze bewoners en tevens een financieel gezond beleid te voeren. Dus ik schrok eigenlijk niet van onze resultaten. Dat 96% van de inwoners graag in Koekelare woont, is natuurlijk zeer hoog. Dat ligt een stuk boven het Vlaams gemiddelde.”

“Over het algemeen hoor ik dat de Koekelarenaar blij is dat hij in Koekelare woont, dat hij het een mooie en levendige gemeente vindt waarin van alles georganiseerd wordt. Ook bij de aanliggende gemeenten ondervinden wij een aanzuigeffect naar onze gemeente toe.”

Kristof Audenaert: “Ik ben tevreden over de resultaten, alleen kan ik niet er niet omheen dat we erg slecht scoren op vlak van fierheid. Maar 86% woont graag in Torhout, dus dat stemt wel gerust. Aan die fierheid moeten we werken, dat is zeer duidelijk met een percentage dat een heel stuk onder het Vlaams gemiddelde van 69% ligt. Wij doen heel veel huisbezoeken en merken dat de inwoners graag in Torhout wonen, maar dat is natuurlijk nog iets anders dan fier zijn. Al hebben we heel wat troeven in Torhout. Maar het is wat het is en we zullen eraan moeten werken om die fierheid te verhogen.”

Waarom is een Torhoutenaar niet fier op zijn gemeente?

Kristof Audenaert: “Een eenduidig antwoord heb ik daar niet op. Op dat vlak hebben we duidelijk een pak huiswerk waarmee we aan de slag moeten. Ik stel vast dat mensen graag in Torhout wonen en dat ze er zich veilig voelen. De stadskernvernieuwing kan in de toekomst bijdragen tot de fierheid van de Torhoutenaar. Anderzijds denk ik ook dat het terecht is dat de Koekelarenaar fier is op zijn gemeente. Koekelare is een mooie gemeente. Het kan voor ons geen kwaad om eens te kijken hoe zij de dorpskernvernieuwing hebben aangepakt. “

Koekelare heeft onder meer zijn eigen shoppingcentrum. De Torhoutenaar is minder tevreden over zijn shoppingmogelijkheden. Is een shoppingcentrum iets dat Torhout ook nodig heeft?

Kristof Audenaert: “Wij moeten vooral zorgen dat er winkels in onze binnenstad zijn. Daar zijn wij actief mee bezig. We hebben recent iemand aangetrokken die fulltime bezig is met onze lokale economie. Ook naar parkeren toe hebben we een denkoefening te maken.”

In Koekelare ligt het vertrouwen van de inwoners heel hoog in de lokale overheid in vergelijking met het vertrouwen in de Vlaamse en de federale overheid. Torhout scoort op dat vlak veel beter. Het voordeel van een minister in eigen rangen te hebben?

Kristof Audenaert: “Zeker. Hilde Crevits is zeer aanwezig in Torhout, ze komt regelmatig in de media en ze is een bekendheid. Onze inwoners zijn zo op de hoogte van wat ze allemaal doet. Het is logisch dat mensen ervaren dat zij onze belangen kan en wil verdedigen op hoger niveau.”

Patrick Lansens: “Ik schrik er niet van dat de Koekelarenaar veel vertrouwen heeft in het gemeentebestuur. En ik schrik er ook niet van dat het vertrouwen in de federale overheid laag ligt. Anderzijds had ik nu ook niet verwacht dat slechts 9% van onze inwoners vertrouwen heeft in de federale overheid. Maar op lokaal niveau stemmen mensen echt voor mensen. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalden wij met SP.A 40%, terwijl we nationaal amper 14 à 15% behalen. Zijn er daarvoor 40% socialisten in Koekelare? Neen, maar op lokaal niveau stemmen mensen voor personen en voor de tevredenheid over het gevoerde beleid.”

In Torhout is 63% tevreden over het openbaar vervoer, in Koekelare slechts 19%.

Patrick Lansens: “Ik ben het daar volledig mee eens. Als je één probleem hebt in Koekelare – en het verbetert het er niet op – is dat het openbaar vervoer. We liggen niet langs grote assen. Ichtegem bijvoorbeeld ligt tussen Torhout en Oostende en daar passeren veel bussen. Wij ijveren als gemeente al heel lang om betere verbindingen tussen die twee steden. Zeker ook voor onze studenten, maar we slagen daar niet in. In heel het rapport scoort Koekelare maar op één iets echt slecht en dat is het openbaar vervoer. En dat is een federale bevoegdheid.”

Kristof Audenaert: “Als stad scoren wij goed. Maar los van het busverkeer, is er wel nog werk aan het treinverkeer. Na 22 uur komen nauwelijks nog treinen aan in Torhout.”

“Als jongeren – of eender wie – ‘s avonds naar de cinema willen in Roeselare of Kortrijk geraken ze niet eens meer thuis met de trein. Dat klopt niet. Dat mag op federaal vlak eens aangepakt worden. Nachttreinen tot middernacht, dat zou geen luxe mogen zijn.”

Het is de eerste keer dat Vlaanderen zo’n rapport uitreikt. Wat vinden jullie daarvan?

Patrick lansens: “Zeer positief. Het weerspiegelt wat er leeft bij de bewoners. Ook nieuwe mensen vinden het blijkbaar aangenaam om in Koekelare te wonen, die fierheid zet zich dus voort.”

Kristof Audenaert: “De zwakke fierheid sprong bij mij uiteraard vooral in het oog. Maar zelf ben ik zonder twijfel wél een fiere burgemeester. Ons onderwijs is de troef bij uitstek, we open binnenkort een nieuw bedrijventrein met meer dan 40 nieuwe bedrijven en dan volgt binnenkort nog onze stadskernvernieuwing.”

Willen jullie op het volgende rapport nog hoger scoren?

Patrick Lansens: “Zonder te willen stoefen, maar onze resultaten zijn heel goed. Als je zulke scores behaalt, móét je gewoonweg heel tevreden zijn. Wat niet wil zeggen dat we in de toekomst ons best niet zullen doen om op kop te blijven. Maar om nu zeggen dat we de eerste moeten zijn de volgende keer: neen. We zetten ons voort in om Koekelare verder te verfraaien, nog beter uit te rusten en minstens even levendig te houden. Beleid voeren is uiteindelijk a never ending story.”

Kristof Audenaert: “Wij willen bij de volgende stadsmonitor zeker gestegen zijn op vlak van onze fierheid. Dat is absoluut onze prioriteit!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier