Burgemeester van Oudenburg lijnrecht tegenover partijgenote die OCMW voorzit

Het oude Riethove, waar straks het nieuwe lokale dienstencentrum komt. Eén van de twistappels in het gehakketak tussen de burgemeester en het OCMW. © LIN
Redactie KW

Het zit er bovenarms op bij CD&V Oudenburg. Burgemeester Ignace Dereeper blijkt een vernietigende brief over zijn partijgenote en de OCMW-raad geschreven te hebben aan het kabinet van minister Vandeurzen.

De gemeenteraad van Oudenburg was er donderdagavond weer een om met stip aan te duiden in de gemeentelijke annalen. De agenda was met acht punten vrij kort, zodat verwacht werd dat de zitting al na een uur zou zijn afgerond. Toen vroegen zowel N-VA bij monde van Marc Gilliaert als Stefaan Reynaert van Open VLD meer uitleg over een brief die burgemeester Ignace Dereeper aan Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen op 6 oktober 2015 heeft gestuurd.

“Hoe kan halt worden toegeroepen aan deze verkwistende investeringen?”

In die bewuste brief lezen we het volgende: “Mijnheer de Minister, wij hebben in de stad Oudenburg te kampen met een vrij ernstig probleem omtrent de OCMW-houding tegenover het stadsbestuur. Zij verzetten zich tegen een goede voorbereiding van de inkanteling en verschuilen zich achter hun autonoom besturingsrecht om alsnog een aantal beslissingen door te voeren in tijden van financiële krapte. Ze benoemen nog een ontvanger, wensen een afzonderlijk dienstencentrum te bouwen, alsook nog een drietal verlieslatende infrastructuur zonder het minste overleg. Niettegenstaande de stad de aankopen deed voor een nieuw gemeentelijk administratief centrum, waarin alle OCMW-diensten, de stedelijke administratie, de post en de politie onderdak krijgen. Hoe kan halt worden toegeroepen aan deze verkwistende investeringen en met welke middelen kan deze betreurenswaardige evolutie stoppen, daar het OCMW alle overleg uit de weg gaat? Graag hadden wij de nodige adviezen bekomen, waarmee wij als stadsbestuur deze spijtige toestand kunnen bijsturen.” In een bijlage werden nog enkele aanvullende situaties geschetst, waarbij het vooral om geld gaat.

“Geen sprake van een klacht”

Zowel Marc Gilliaert als Stefaan Reynaert wilden weten of deze brief verstuurd werd met medeweten en goedkeuring van de voltallige meerderheid. Uit het antwoord van de burgemeester bleek dat hij de brief in eigen naam heeft geschreven, wel op het officiële briefpapier van de stad. “U speelt een politiek spelletje. Ik wil hier duidelijk stellen dat er geen sprake is van het indienen van een klacht“, aldus Ignace Dereeper. “In enkele toevallige gesprekken heb ik mijn ongerustheid en bekommernis geuit over enkele beslissingen van het OCMW, die financiële gevolgen kunnen hebben voor de stadskas. In mijn brief aan minister Vandeurzen heb ik alleen advies gevraagd. Daar is toch niets mis mee? Ik heb in mijn politieke carrière al honderden keren advies gevraagd.”

Het kabinet Vandeuzen, niet bevoegd in deze materie, heeft de brief echter doorgestuurd naar het Agentschap Binnenlands Bestuur, dat een onderzoek gestart is.

Man Bijt Hond-toestanden

Stefaan Reynaert richtte zich tot de partijgenoten van de burgemeester (CD&V) en ook tot coalitiepartner SP.A. “Kunnen jullie zich hiermee akkoord verklaren, dat uw burgemeester een klacht indient tegen zijn eigen partijgenote? En SP.A, vindt u dat dit door de beugel kan?” Waarop Myriam Maes antwoordde dat toen de burgemeester de brief geschreven heeft, hij hier alle reden toe had.

“Dit is een persoonlijke visie van de burgemeester, niet van onze fractie. En wij betreuren dit”, verwoordde Johan Tanghe als fractieleider van CD&V hoe de partij over deze brief dacht.

“We hebben hier blijkbaar nog niet alles meegemaakt. Dit zijn echte Man Bijt Hond-toestanden in Oudenburg: een burgemeester die zijn partij met de grond gelijk maakt”, besloot Stefaan Reynaert.

Marc Gilliaert wilde toch wel weten wat de houding van het OCMW in deze zaak is. “Wat de burgemeester vraagt, is bij het haar gegrepen”, aldus Rita Meyns, voorzitter van het OCMW. “Enkele zaken zijn niet aan de orde en in die brief staan ook leugens. Trouwens, de aanstelling van de financieel beheerder kreeg in 2014 een positief advies van het college. En het lokale dienstencentrum werd in allerhande raden goedgekeurd. Dat het OCMW het administratieve centrum tegenwerkt? Daar is niets van aan: er is een goede samenwerking. In naam van de hele OCMW-raad wil ik hier verduidelijken dat we op alle manieren willen samenwerken. Ja, het heeft me pijn gedaan.”

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier