Burgemeester Roland Crabbe (Nieuwpoort) voor het eerst openhartig over zijn afwezigheid

Redactie KW

“Er waren niet alleen mijn gezondheidsproblemen, ik voelde ook minder steun binnen het schepencollege. Ik blijf burgemeester zo lang het gaat. In 2018 zeg ik de lokale politiek vaarwel.”

Hij is vermagerd, maar het vuur brandt nog in zijn ogen. Roland Crabbe doorprikt de mysterieuze sfeer die er was na zijn plotse vertrek in het najaar van vorig jaar. “Ik heb me toen heel bewust terug getrokken”, vertelt Roland Crabbe. “Het was in 2015 dat ik net twintig jaar burgemeester was, maar dat werd hier niet gevierd. De steun die ik zoveel jaren heb gekend in het schepencollege verminderde. Er zijn een paar mensen die maar wat verlekkerd zijn op de burgemeesterssjerp. Dat heeft me diep geraakt en bezorgde me extra stress. Zoveel zelfs dat mijn gezondheid eronder begon te lijden. Ik ben dan nog wel in behandeling, ik voel me goed. Er zijn nog veel projecten die ik als burgemeester wil afronden. Aan de volgende gemeenteraadsverkiezing doe ik niet meer mee. Dat staat vast. Ik zal me dan terug trekken. Misschien overwinter ik wel in Zuid-Frankrijk, mijn geliefde vakantieoord.”

Er zijn een paar mensen die maar wat verlekkerd zijn op de burgemeesterssjerp

“Ik was de lokale politiek even beu en voor mijn gezondheid was rust belangrijk. Het was dus een bewuste keuze om in alle stilte terug op krachten te komen. Nu nog moet ik vaak rusten. Op recepties zul je me bijvoorbeeld nog niet zien. De dossiers volg ik wel op”, vervolgt Crabbe. “Wat me deugd deed, was de appreciatie van de Nieuwpoortenaren die ik de voorbije maanden heb gevoeld. Die bemoedigende woorden waren belangrijk in mijn genezingsproces. Ik ben altijd burgemeester gebleven van Nieuwpoort hoewel sommigen waarschijnlijk dachten dat ik bijna onder de grond lag. Ruzie is het laatste wat ik wil, ook niet binnen het schepencollege, maar ik heb de voorbije maanden veel bijgeleerd.”

In schoonheid eindigen

Roland Crabbe heeft zijn geliefde kuststad de voorbije twintig jaar een grondige facelift gegeven. Er liggen nog plannen op de plank. “Binnenkort start de heraanleg van de Franslaan. De rijvakken zullen we scheiden met een groene berm. Ook in de historische stadskern zullen we deze legislatuur een aantal straten vernieuwen. De groene gordel bij de promenade langs de Havengeul krijgt concrete vorm met het maritieme park en het Mauritiuspark. Dat moeten open, groene longen worden met bloemenperken en rustbanken. De bouw van de ondergrondse parking in Nieuwpoort-Bad is volop bezig. Dat zal de belevingswaarde alleen maar verhogen. De uitbreiding van de jachthaven met 600 ligplaatsen en een woongebied is een dossier dat al bijna twintig jaar op tafel ligt. We werken daarvoor samen met de Vlaamse overheid en de provincie. Hopelijk kunnen we voor 2018 de eerste spadesteek doen.”

Steun voor Vanden Broucke

De strijd om de burgemeestersjerp is ondertussen geopend. Behalve Kris Vandecasteele betuigen alle Nieuwpoortse schepenen hun steun voor Geert Vanden Broucke (61) als kandidaat-burgemeester in 2018. OCMW-voorzitter Frans Lefevre wilde niet reageren. Ook Geert zelf ziet het ambt zitten. “Als eerste schepen heb ik de burgemeester vervangen tijdens zijn ziekteverlof. Het beviel me wel”, geeft hij toe.

(GUS/foto GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier