Burgemeester Kuurne slaat mea culpa: “Aangifte vergeten, niet verzwegen”

Burgermeester Benoit © OV
Redactie KW

Afgelopen weekend dook op dat Francis Benoit, CD&V-burgemeester van Kuurne, in 2015 niet in orde was met zijn mandatenaangifte bij het Rekenhof, hoewel dat verplicht is. “Een vergetelheid, een fout”, stelt hij nu. “Maar een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen.”

De heisa rond intercommunales en het cumuleren van mandaten in de Belgische politiek ligt nog maar net achter ons. Al bleek afgelopen weekend dat ook Kuurns burgemeester Francis Benoit (CD&V) in 2015 een fout maakte. “Ik stuurde mijn mandaten niet door naar het Rekenhof zoals verplicht is”, stelt hij op zijn persoonlijke website. “Nochtans deed ik dit van 2007 tot en met 2014 telkens correct. Maar in 2015 niet. Inderdaad: over het hoofd gezien. Vergeten. Ik verzwijg mijn mandaten echter niet”, benadrukt Benoit. “Ik heb mijn mandaten gecommuniceerd, in de gemeenteraad en via mijn Facebookprofiel. Ook in 2015. Bovendien heeft de overheid wel degelijk de juiste gegevens. De aangifte bij het Rekenhof is een bijkomende administratieve verplichting.”

Vier bezoldigde mandaten, drie onbezoldigd

Benoit voelde zich naar aanleiding van online nieuwsartikelen naar eigen zeggen gekwetst. “Ik kon mezelf 1000 keer vervloeken. Zo stom. Mea culpa! Voor vorig jaar ben ik 100% in orde. Een ezel staat zich geen tweemaal aan dezelfde steen.” Als burgemeester wil hij dan ook een voorbeeld stellen. “De burger heeft recht op transparantie. Het gaat over meer dan enkel bezoldigingen. Het gaat over informatie, dienstverlening, vertegenwoordiging.”

Lijstje mandaten van burgermeester Benoit
Lijstje mandaten van burgermeester Benoit© OV

Concreet had Benoit naast zijn functie als burgemeester en het daarmee gepaard gaande takenpakket zeven extra mandaten. Daarvan zijn er vier bezoldigd: bestuurder bij Gaselwest (Eandis), bestuurder bij Figga, bestuurder bij Publigas en een bestuursfunctie bij WOBRA, het opleidingscentrum voor brandweer- en reddingsdiensten. “In 2016 alles samen goed voor bijna 1.200 euro, iets minder dan 100 euro per maand dus.”

Naast de bezoldigde mandaten zetelt Benoit ook in het bestuur van Erfgoed Kuurne, bij cultuur Zuidwest en in het bestuursorgaan van de Hippodroom vzw en is hij lid van verschillende algemene vergaderingen. “Het gaat telkens om mandaten waar zowel mijn gemeente als de hele regio belangen heeft”, stelt hij nadrukkelijk.

(OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier