Burgemeester Kortemark: "Woorden van Rita Tyvaert schaden mij ook als mens"

06/07/17 om 11:21 - Bijgewerkt om 11:25

Burgemeester Toon Vancoillie van Kortemark is niet te spreken over gemeenteraadslid Rita Tyvaert, die hem een "grote gangster" noemde in een interview met onze krant.

Burgemeester Kortemark: "Woorden van Rita Tyvaert schaden mij ook als mens"

Toon Vancoillie. © Foto Kurt

Gemeenteraadslid Rita Tyvaert deelt dezer dagen de derde editie van haar boekje Eerlijk & Bezorgd uit in 5.500 brievenbussen in Kortemark. Daarin beschuldigt ze enkele Kortemarkse Open VLD'ers, met burgemeester Toon Vancoillie op kop, van zakkenvullerij en vriendjespolitiek. "Toon Vancoillie is een van de grootste gangsters die er rondlopen", zei ze in een interview met onze krant, dat woensdag verscheen op kw.be.

Schadende woorden

Woorden die bij de Kortemarkse burgervader hard zijn aangekomen. "Dat zijn erg zware beschuldigingen met een enorme impact", reageert hij. "Oude vrienden van jaren geleden bellen me op en vragen me wat er van mij geworden is. In Kortemark kunnen de mensen de woorden van Tyvaert wel relativeren, maar lezers van buiten onze gemeente weten niet wat voor iemand zij is."

Het befaamde boekje.

Het befaamde boekje. © GF

"Dit is geen politiek meer", zegt hij. "Rita Tyvaert beschuldigt mij zomaar van corruptie en zakkenvullerij. Dat schaadt mij niet alleen als politicus, maar ook als mens, vader, echtgenoot en advocaat. En ik kan mij er niet tegen verweren. Want als zij mij beschuldigt van wanpraktijken, zullen er altijd mensen zijn die dat geloven. Terwijl ik mijn job als schepen en burgemeester al die jaren correct uitvoer. Van alle klachten die Rita Tyvaert ooit tegen mij indiende, was er geen enkele gegrond. Ik heb een blanco strafregister. Dit zijn gewoon woorden en daden van een gefrustreerde vrouw, een ongeleid projectiel."

Klacht?

In een officiële reactie op het boekje van Rita Tyvaert had de burgemeester nog gezegd dat hij geen tijd en energie wilde steken in een klacht. "Het boek is een zielig schouwspel", klonk het. Nu overweegt de burgemeester toch om stappen te ondernemen, al wil hij niet gezegd hebben dat hij een klacht zal indienen voor laster en eerroof. "Het boekje wilde ik nog gewoon laten passeren, veel kan je daar toch niet tegen beginnen", aldus Toon Vancoillie. "Maar mij in de krant een grote gangster noemen, dat is echt van een heel andere orde en heeft niets meer met politiek te maken."

(TV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!