Burgemeester Koekelare: “Wie werkt, verdient loon naar werken”

Patrick Lansens. © gf
Redactie KW

Als enige politicus van onze regio ‘prijkt’ Patrick Lansens in de top twintig van West-Vlaamse politici met het grootste aantal bezoldigde mandaten, namelijk zes. “In het bestuur van een intercommunale zetelen, houdt meer in dan alleen maar vergaderen. En wie werkt, verdient loon naar werken”, aldus de burgervader van Koekelare.

Deze reportage maakt deel uit van ons dossier ‘Politici & mandaten’

Naast het burgemeesterschap in Koekelare, telt SP.A-politicus Patrick Lansens nog zes bezoldigde mandaten: bestuurder en lid van het uitvoerend comité bij Infrax West, bestuurder en lid van het directiecomité bij MIROM Roeselare, vice-voorzitter van het studiecentrum voor kernenergie en bestuurder bij de nv Efin. “Mijn mandaten bij die intercommunales leveren mij jaarlijks netto zo’n 5.500 euro op”, aldus Patrick Lansens. “Daarnaast verdien ik maandelijks ongeveer 2.800 euro netto als burgemeester.”

Paniekvoetbal

De Koekelaarse burgervader is het niet eens met de hele hetze die ontstaan is rond de bezoldigde mandaten in intercommunales. “Er wordt aan paniekvoetbal gedaan”, zegt hij. “Dat er uitspattingen zijn, dat zal wel kloppen. Maar de meeste mensen die in intercommunales zetelen, doen dat in eer en geweten. Het houdt ook veel meer in dan alleen maar vergaderen. Je moet je voorbereiden, dossiers lezen, actief meewerken aan die vergadering… Die mandaten worden zeker niet te veel betaald. Wie werkt, verdient loon naar werken.”

“Terwijl in andere gemeenten politici gepaaid worden met zitjes in intercommunales, is het in Koekelare zo dat enkel uitvoerende mandatarissen die functies mogen opnemen”, vervolgt Patrick Lansens. “Schepenen en burgemeesters zitten in het hart van de beslissingen. Hen laten zetelen in intercommunales, komt de kwaliteit ten goede.”

Dat politici nu als poenscheppers bekeken worden, stoort de burgemeester. “Ik ben doctor in de chemie en kan in de privésector veel meer verdienen”, zegt hij. “Als je ziet hoeveel uren wij kloppen… Ik ben zelden thuis, en als ik het al ben is het ook om te werken. Voor schepenen is dat nog erger, want hun vergoeding ligt nog lager. Er schort iets aan de basisverloning voor mandatarissen in kleinere gemeenten. Daardoor zijn die ambten niet aanlokkelijk voor opgeleide mensen. Daar moet iets aan gedaan worden.”

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier