Burgemeester Jan Seynhaeve (Wevelgem) begrijpt koerswijziging Groen rond Ikea niet

Het vestigingsplan van Ikea op Ter Biest. © GF
Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van Wevelgem vuurde Groen een hele reeks vragen rond het ‘dossier Ikea’ richting schepencollege.

De partij had afgelopen week zijn standpunt duidelijk gemaakt in de media. Burgemeester Seynhaeve had zich goed voorbereid en legde de stand van zaken rond Ikea klaar en duidelijk op tafel.

“In de eerste plaats vraag ik mij af waarom Groen plots het geweer van schouder verandert? Uit vorige persberichten en standpunten van Groen blijkt dat zij een transportzone wensen in die zone. Ook uit eerdere gemeenteraden bleek uit niks dat zij tegen de komst van de meubelgiggant waren. Deze week hoor ik in de media dat Groen plots tegen is. Ik begrijp dat niet meteen.”

Jan Seynhaeve (CD&V) legde nog eens de procedure uit die Ikea moet doorlopen voor zij een dossier indienen. “Dat is voor alle duidelijkheid tot op heden nog niet gebeurd en daar komt heel wat bij kijken. Het gemeentebestuur kan hier in feite maar één rol spelen: die van adviseur en dat zullen we ook doen.”

Ikea is zal jaren op zoek naar een vestiging in West-Vlaanderen. De gemeente probeert op een correcte manier geïnteresseerden te helpen via dienst stedenbouw. Ter Biest is een specifiek gebied met een gewestelijk RUP. Het gaat om een stedelijk landbouwgebied met bijzondere potenties.

Als er een ruimtelijk initatief komt, dan is de Vlaamse Overheid bevoegd” verklaart de burgemeester, “Ikea is geïnteresseerd in de site, en heeft inderdaad een studie laten uitvoeren om te zien of het zin heeft om een dossier op te starten. Moest blijken van niet, dan heeft dat voor hen geen zin.”

Ikea kwam woensdag 6 april langs bij de gemeente om enkele plannen voor te leggen. “Dat kwam op vraag van het schepencollege, omdat we ook bezorgd zijn. Daaruit blijkt dat Ikea inderdaad zeer geïnteresseerd is. Wij hebben voorgesteld om een infovergadering te organiseren op 19 april. Daar zullen zij hun plannen uit de doeken doen, en zullen wij vanuit de gemeente alles rond RUPs en andere uit de doeken doen, en info geven aan burgers over wat ze al dan niet kunnen doen. Maar laat ons eerlijk zijn, er doet voorlopig heel wat de ronde dat niet klopt. Iedereen is welkom op die vergadering.”

Carlo Dewinter van Groen stelde na het betoog nog eens duidelijk: “Ikea is welkom. Maar niet in Ter Biest. En als het gebied er komt, moet het volledig worden ontwikkeld. Het is wel spijtig dat de laatste groene long in Wevelgem aan Kortrijkse zijde dan verdwijnt.”

Het debat is nog uiteraard nog lang niet ten einde. Zowel S.PA als Vlaams Belang hadden bevindingen bij het punt. Beide partijen stellen dat het een spijtige zaak is dat het gemeentebstuur aangevallen wordt voor zaken waar ze nu nog weinig kan aan doen. S.PA en Vlaams Belang zijn blij dat er zo’n opportuniteit zich aanbiedt naar tewerkstelling toe. Zeker gezien Alliance en Ace Packaging recent slecht nieuws brachten. Ook Filip Daem van N-VA was het daar mee eens. “Eén salamander maakt de meubels niet. Laten we dit rustig bekijken en vooral objectief. We hoeven nu nog niet op tafel te springen.”

(TGM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier