Burgemeester huilt mee met de wolven : “Geen plaats voor zondaars in de Middelkerkse kerk”

Jos Remaut

Burgemeester Janna Opstaele van Middelkerke was deze week heel even hot in de media toen ze haar gewicht in de schaal wierp om priester X ten alle prijze weg te houden als pastoor in haar gemeente. Nogal populistisch als je het ons vraagt, en zijn Kerk en staat niet gescheiden ? Als beschadigingsoperatie kan dit tellen, we hadden van een liberaal politicus toch beter verwacht.

Het verhaal van priester X is bekend, of tenminste: we denken dat we het kennen. X was een een gedreven jonge priester, een man met een ideaal, die in Ieper veel mooi werk heeft verricht naar de jongeren toe. Maar ook een man van vlees en bloed, wiens hart blijkbaar op hol sloeg voor een mooie jongen van 17. Op een avond kon hij, na enkele glazen, zijn verliefdheid niet meer onder controle houden en zijn de stoppen even doorgeslagen…

Het leven gaat voort

Wat daar dan die avond op de priesterlijke kamer in het college is gebeurd, valt niet goed te praten, laat dat duidelijk zijn. Maar of die eenmalige feiten nu van die aard zijn dat we priester X voor eeuwig en altijd aan het kruis moeten nagelen als een ongeneeslijk zieke pedofiel, een gevaar voor de maatschappij, dat is toch nog iets anders.

Na die ene avond is het leven ondertussen verder gegaan : priester X is voor de rechtbank moeten verschijnen, en die heeft hem in alle wijsheid opschorting van straf gegeven. Hij moest zich wel gedurende vijf jaar laten begeleiden door het justitiehuis in Kortrijk. Een periode die nu achter de rug is en die een positief rapport heeft opgeleverd.

Ondertussen heeft X ook zelf de draad weer opgenomen van zijn priesterroeping, waar hij nog altijd wil voor gaan. Waar het kon heeft hij zich nuttig gemaakt, het liefst een beetje in het verborgene, want zijn reputatie bleef hem achtervolgen. Zo heeft hij al een aantal jaar vrijwilligerswerk verricht op de Middelkerkse parochie, tot grote tevredenheid overigens van heel wat parochianen. Al die tijd is er nooit echt een probleem geweest.

Tweede kans geven

Maar nu X tot pastoor zou worden benoemd, was er plots wél weer een probleem. Zijn brandmerk van pedofiel (wat de man eigenlijk nooit is geweest) werd weer blootgelegd, in geen tijd was het kot te klein. De frustratie rond de zaak-Roger Vangheluwe is duidelijk nog niet verteerd, en dat moet toch wel heel bitter zijn voor onze nieuwe bisschop Jozef De Kesel. De man die, evenzeer in alle wijsheid, consequent de christelijke basisleer toepaste door priester X een tweede kans te geven om van zijn leven iets te maken.

Het kon beslist een positief verhaal geworden zijn. Jonge, gemotiveerde priesters zijn schaars vandaag de dag de dag. Maar het heeft niet mogen zijn, de roepers hebben het alweer eens gehaald.

Plat populisme, het is van alle tijden. Janna Opstaele is al langer dan vandaag een erg populaire figuur in haar gemeente, maar nu ze eindelijk burgemeester is geworden, zou ze zich toch wel wat genuanceerder mogen opstellen. Denkt ze nu écht dat X een gevaar is voor de Middelkerkse samenleving, waarin hij trouwens al een aantal jaren zonder problemen aan het functioneren is ? Gelooft ze werkelijk dat verbanning buiten de grenzen van Middelkerke een must is voor het welzijn van haar bevolking ?

Misschien kan haar christen-democratische coalitiepartner haar enkele basisbeginselen van het christendom opfrissen : dat we niet te rap moeten zijn met ons ongefundeerd oordeel (“Oordeel niet en ge zult niet veroordeeld worden”) bijvoorbeeld, of dat nederigheid siert. Priester X heeft uiteindelijk in alle nederigheid beslist dat dat hij de benoeming niet zou opnemen omdat hij zelf wel aanvoelde dat hij na deze controverse toch niet meer zou kunnen functioneren.

Maar was het dan écht nodig om daarna meteen, met de borst vooruit, een communiqué uit te sturen om te zeggen dat dit het beste is voor de katholieke gemeenschap en de Middelkerkse bevolking….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier