Buren bij Kunstenaars zal toch doorgaan in 2017

De deputatie stelt op Trefpunt 2016 ook het Jaaroverzicht 2015 voor. Guido Decorte houdt het open bij de pagina over Woordfront, het herdenkingsevent in Tielt voor de slachtoffers van de eerste gasaanvallen. © Michel Vanneuville
Jos Remaut

Dat deelde gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) vanavond mee op Trefpunt 2016, het jaarlijkse netwerkevent van de provincie West-Vlaanderen. In 2017 komt er ook nog een editie van Oe ist ? en zullen de West-Vlaamse sportlaureaten toch nog eens worden gehuldigd.

Dat zijn allemaal zaken die normaliter dit jaar voor het laatst georganiseerd zouden worden, omdat de provincies vanaf 2017 niet meer bevoegd zouden zijn voor cultuur, welzijn, sport en jeugd. Maar de Vlaamse regering, die deze regel uitvaardigde, heeft haar timing herzien en onlangs beslist dat de bevoegdheidsoverdracht pas op 1 januari 2018 dient te gebeuren.

Ook ondersteuning middenveld gaat door in 2017

Ondertussen besliste de deputatie ook al van het middenveld op het vlak van cultuur, sport, jeugd en welzijn een jaar langer te steunen dan aanvankelijk voorzien : zo’n 600 organisaties zullen daardoor toch nog ondersteuning krijgen in 2017, al was eerder al aan hen gecommuniceerd dat het na 2016 zou gedaan zijn. Op donderdag 22 september zal de deputatie aan de provincieraad de nodige maatregelen voorleggen die deze nieuwe tijdelijke ondersteuning mogelijk moeten maken.

In zijn toespraak tot het ruim opgekomen publiek benadrukte Guido Decorte dat deze hele situatie volledig aan Vlaanderen toe te schrijven is. “Als Provincie hebben we alle nodige informatie tijdig aangeleverd. Maar het is Vlaanderen dat er niet in slaagt dit op een oordeelkundige en vlotte manier te verwerken. Dit is de enige reden waarom de deadline van 1 januari 2017 niet werd gehaald. Dit en niets anders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier