Brugse SP.A krijgt economie, Open VLD mag de financiën beheren in Brugge

© Benny Proot
Stefan Vankerkhoven

Vanavond vergaderen de Brugse partijbesturen van SP.a en CD&V om de schepenmandaten toe te wijzen. Over de verdeling van de bevoegdheden hebben de drie coalitiepartners enkele opmerkelijke deals gesloten.

Wie vanaf januari schepen wordt in Brugge, wordt pas vanavond laat beslist. Alleen Open VLD communiceerde al dat Mercedes Van Volcem en Ann Soete schepenen worden. Laatstgenoemde zal na twee jaar de baan ruimen voor Jasper Pillen.

Ann Soete wordt op die manier beloond voor haar overstap van N-Va naar Open VLD, die de liberalen een extra zitje in de gemeenteraad opleverde. Want ook CD&V deed haar voor de verkiezingen een aanzoek. Naar wij vernamen zal Ann Soete schepen van Burgerzaken en Onderwijs worden. Partijgenote Mercedes Van Volcem zou een zeer zware bevoegdheid krijgen: Financiën en Openbare Werken.

Rode domeinen

Uit goede bron vernamen wij dat SP.a afstand doet van twee traditioneel ‘rode’ domeinen, met name Onderwijs en Cultuur. Laatstgenoemd beleidsdomein zou dan naar CD&V gaan. Even opmerkelijk is dat SP.A het departement Economie naar verluidt claimde en kreeg. De socialisten zouden dus de nieuwe superschepen van Economie leveren, naast het OCMW-voorzitterschap. Die functie is weggelegd voor coming man Pablo Annys.

Brugse SP.A krijgt economie, Open VLD mag de financiën beheren in Brugge
© Davy Coghe

Het betekent ook dat voormalig Radio 2 presentator Nico Blontrock (CD&V) naar alle waarschijnlijkheid cultuurschepen wordt. Pas morgenochtend zullen alle bevoegdheidsverdelingen en nieuwe Brugse schepenen officieel bekend gemaakt worden tijdens een persconferentie op het Brugse stadhuis.

Voorlopig blijven twee prangende vragen onbeantwoord : kiest Annick Lambrecht voor een mandaat als schepen of blijft zij in Brussel federaal parlementslid? Een Facebook-bericht van uittredend burgemeester Renaat Landuyt doet het tweede vermoeden. En welke vrouw blijft CD&V schepen naast Minou Esquenet: Martine Matthys of Hilde Decleer? De twee standen binnen CD&V, met name Beweging.net en Creon, staan lijnrecht tegenover elkaar in deze discussie. Vanavond laat moeten de lokale partijbesturen van zowel CD&V als SP.A nog enkele moeilijke knopen doorhakken….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier