Brugse foodtrucks verdwijnen uit het plan van Hilde Decleer

Stefan Vankerkhoven

Een maand later dan voorzien, omdat er een discussie ontstaan was omtrent foodtrucks, legt schepen voor Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V) een nieuw reglement voor ambulante activiteiten aan de gemeenteraad voor. De eigenaars van de frietkoten op de Markt, die per jaar 125.000 euro standgeld betalen aan de Stad, krijgen een concessie voor onbepaalde duur.

Afspraak aan één van de twee beroemde frietkoten op de Markt. Schepen voor Lokale Economie Hilde Decleer (CD&V) trakteert ons op een klein pakje frieten met mayonaise. Kostprijs: 3,50 euro. Onze rekenmachine becijfert dat de uitbater van het kraam elk jaar 35.714 kleintjes met mayo moet verkopen, enkel om dat standrecht te kunnen betalen.

‘Lotjetrek’

In een niet zo ver verleden moesten de kandidaat-uitbaters in een gesloten enveloppe een bod doen, waarna de schepen van Financiën de hoogste bieder aanwees. Nadien werden de standplaatsen een tijdlang tijdens een openbare zitting in het Brugse stadhuis via lotjetrek aangewezen, indien er meerdere kandidaten waren.

Anno 2018 mogen de twee eigenaars van de frietkoten op beide oren slapen. Tenminste als de gemeenteraadsleden op dinsdag 30 januari het voorgestelde reglement van schepen Hilde Decleer goedkeuren. De concessies van de Iraanse Motahareh Yaghobi ‘Shana’ Motareh en Jozef Maertens, die ook My Resto en De Gouden Kroes runt in de Hallestraat, worden voor onbepaalde duur.

Foodtrucks

“In feite vervangt mijn voorstel drie bestaande reglementen op de markten en de ambulante handel”, zegt Hilde Decleer. “Deze materies waren vroeger federaal en zijn nu Vlaamse bevoegdheid geworden. Vlaanderen schenkt de gemeenten wat meer autonomie. Er is ruimte om beter en sneller in te spelen op eigen behoeften en om eigen accenten te leggen. Aanvankelijk wilden we ook specifieke modaliteiten voor foodtrucks in ons nieuw reglement verwerken, gezien de Stad met meer aanvragen geconfronteerd wordt.”

“Concurrentie mag geen maatstaf zijn om een foodtruck al dan niet toe te laten, want anders zou Europa ons op de vingers tikken”

Uiteindelijk werden standplaatsen voor foodtrucks uit het reglement gehaald, omdat de tekst zorgde voor ongerustheid bij onder meer de Brugse horeca. “Het is uiteraard niet de bedoeling dat ons reglement de bloeiende lokale horeca kapot maakt”, zegt Hilde Decleer. “Op dat vlak wijzigt het reglement niks: wie tijdelijk, voor een evenement, op het openbaar domein een foodtruck wil plaatsen, moet daarvoor een individuele vraag richten aan het college. Uiteraard mag concurrentie geen maatstaf zijn om dit al dan niet toe te laten, want anders zou Europa ons op de vinger tikken. Er zijn andere maatstaven om te oordelen, zonder willekeur, zoals verkeersveiligheid, orde en rust.”

“Elke kraamuitbater moet voortaan voldoende zichtbare afvalmanden installeren”

“Het nieuw reglement hecht groot belang aan de kwaliteit en de netheid van de standplaatsen. Voortaan moet elke uitbater van een kraam voldoende zichtbare afvalmanden installeren én die bij sluitingsuur ledigen, zodat de omgeving proper blijft. In het verleden waren er hierover veel klachten”, zegt Hilde Decleer.

Wachtlijst

Het nieuw reglement legt ook de tarieven voor de ambulante handel vast. Voor de wekelijkse Brugse markten, die een wachtlijst van 61 marktkramers zonder standplaats hebben, gelden de volgende regels: 33 handelaars hebben een weekabonnement van 2,5 euro per lopende meter voor de Woensdagmarkt, 140 marktkramers aan 3,8 euro voor de Zaterdagmarkt.

De 23 brocanteurs die op de folkloremarkt langs de Dijver staan betalen 380 euro per seizoen. De Vismarkt telt amper drie abonnementen aan 4,4 euro per dag. Hilde Decleer hoopt nog altijd om van die plek een hippe food market te maken: “In ons nieuw reglement staat uitdrukkelijk vermeld dat ook de verkoop van streekgebonden delicatessen voortaan toegelaten is op de Vismarkt.”

De tarieven voor de ambulante handel op het openbaar domein blijven ongewijzigd. Toppers zijn, zoals gemeld, de twee frietkoten op de Markt, waarvoor jaarlijks 125.000 euro moet betaald worden aan de stad Brugge. Het standrecht voor een ijsjeskraam verschilt al naargelang van de locatie: Markt en Burg (3.125 euro), ‘t Zand (2.500 euro), Simon Stevinplein (1.875 euro), Dijver en Wijngaardplein (1.250 euro), Sasplein (525 euro), Bargeweg (310 euro).

Berlijnse bollen

Er komen binnenkort vier plaatsen vrij: de concessies voor de verkoop van ijsjes op de Markt en het Simon Stevinplein zijn beëindigd en in Zeebrugge is er op de zeedijk plaats voor twee voedingskramen, waarvan één met ijsjes“, aldus Hilde Decleer.

In een poging om Zeebrugge Bad te doen heropleven heeft de schepen zelfs het standgeld verlaagd van 750 euro voor het zomerseizoen naar 200 euro per maand (minimum twee maanden) voor de frietjes en van 6.250 euro naar 100 euro per maand (minimum twee maanden) voor de ijsjes.

Ook wie Boules de Berlin of verse voeding wenst te verkopen op het strand van Zeebrugge is opnieuw welkom, maar daarvoor waren de voorbije jaren geen gegadigden…