Brugs burgemeester Landuyt hangt 1 mei-toespraak op aan visie wijlen Frank Van Acker

Landuyt bracht tijdens de 1 mei-viering een bloemenhulde aan het standbeeld van Frank Van Acker. © Benny Proot
Redactie KW

In zijn 1 mei-toespraak op de Burg in Brugge tackelde burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) niet enkel de Vlaamse en federale regering, maar greep hij vooral terug naar wijlen Frank Van Acker om een pleidooi te houden voor “een visie van het gezond verstand”.

Onlangs was het alweer 25 jaar geleden dat Frank Van Acker overleed. De denkbeelden van de voormalige populaire Brugse ereburgemeester vormden de rode draad doorheen de 1 mei-speech van Brugges huidige burgemeester Renaat Landuyt (sp.a). “Met zijn visie van het gezond verstand wou Frank Van Acker de versnippering van de sociale zekerheid voorkomen”, sprak Landuyt. “Hij wou die versterken voor zowel werknemers als zelfstandig werken. Een sociale zekerheid voor iedereen door iedereen dus.”

“Partij die verenigt”

“Tevens was Frank gekant tegen een versnippering van de sociale partijen. Ook in zijn tijd heerste een discussie binnen de socialistische partij: verdiepen of verbreden. Frank koos voor de verbreding. Hij pleitte voor een partij voor de gewone werkende mens, een grote progressieve partij die arbeiders, bedienden, ambtenaren, zelfstandigen en dus vooral ook middenstanders verenigt. Een partij die niet de speculanten dient, wat de huidige regeringen wél doen door een beetje meer nettoloon af te pakken met hogere btw en bijkomende taksen.”

Landuyt brak ook nog een lans dat beide standpunten zowel binnen als buiten de partij en socialistische beweging ingang zouden vinden.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier