Brugge speelt dan toch geen 17 miljoen euro kwijt wanneer Leuven kaap van 100.000 inwoners rondt

Redactie KW

Dat gevaar bestond enige tijd, maar het Vlaams Parlement heeft daar woensdag een mouw aan gepast op vraag van Mercedes Van Volcem (Open VLD).

Het Vlaams Parlement keurde vandaag een voorstel goed dat Leuven extra middelen geeft uit het Gemeentefonds als het de kaap van 100.000 inwoners overschrijdt, zonder dat Brugge daarvan het slachtoffer wordt. “In de commissie Binnenlands Bestuur van 2 februari wees ik de minister op het probleem dat als Leuven boven 100.000 inwoners zou groeien, Brugge maar liefst 17 miljoen euro minder zou krijgen uit het Gemeentefonds”, merkt Mercedes Van Volcem op. “Ik drong daarom aan op een wijziging van het decreet, zodat Brugge niet het slachtoffer zou worden van de Leuvense bevolkingsgroei.”

Het Gemeentefonds is een belangrijke inkomstenbron voor de Vlaamse steden en gemeenten. De middelen worden onder de gemeenten verdeeld op grond van enkele maatstaven, die opgesomd staan in een decreet. Leuven staat vandaag opgesomd in een lijst met 9 andere centrumsteden met minder dan 100.000 inwoners. Als de stad echter binnen enkele jaren meer dan 100.000 inwoners zal tellen, zou het doorschuiven naar de categorie waarin ook Brugge zit.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier